Za popoldansko malico ali južino so zaužili hladne prigrizke. Te jedi so danes razvrščene med hladne in tople začetne jedi.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Pršut | Siri | Klobasa in pršut |
Med pogoste hladne začetne jedi spada istrski pršut, h kateremu se dobro podajo oljke in domači ovčji ali kravji sir. Domačim klobasam in panceti lahko priložimo štorte, vložene oljke.
Ups to pa ni predjed
Vložene melancane in cukete ter kruh z oljkami lepo dopolnijo mesne jedi. Od ribjih jedi se kot hladna predjed ponujajo bakala na belo in rdeče, razne ribe v šavorju, sipa, hobotnica, školjke in raki v solati ter ostrige z limono.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Hobotnica v solati | Klapavice z rukolo | Morska solata |
Vrsto receptov za jedi najdete na tej povezavi.
Vir:
Živković, Milica in Poklar Vatovec, Tamara. Istrska kulinarika. avgust 2009.
To delo je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno- Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija licenco.