Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Abitare la storia

Predstavitev


Prenovljeni gradovi in hiše z zgodovino v Italiji "Abitare la Storia« ali prevedeno »Bivati v zgodovini« je združenje zasebnih, a vrhunskih stavb historičnega pomena v Italiji, osnovano leta 1995. Locirani so na podeželju in v mestih po celotnem ozemlju Italije.

Tržijo celostni produkt in življenjske stile preteklih obdobij, tradicionalno italijansko gostoljubnost in izjemno kulturno dediščino. Objekti Abitare la Storia so hoteli ali samo restavracije, zgodovinske rezidence ali kongresni centri. Vsem je skupna karakteristika in del celostne podobe prepoznavnosti njihovega pozicioniranja, da so umeščeni v objektih izjemne arhitekture in lepote. Več na http://abitarelastoria.it/en/


Goste osebno sprejema lastnik in upravnik hotela, ki predano ohranja kulturno dediščino in to izkazuje tudi gostu s pristno gostoljubnostjo in osebnim prizadevanjem. Obnovljene objekte kulturne dediščine spremlja izjemna regionalna in tradicionalna italijanska kulinarika in enološka ponudba. Vsaka hiša nudi enkratno izkušnjo pristne dobrodošlice; lastnik je navdušen nad prihodom gosta. Na razpolago je več itinerarijev, do različnih lastnikov, skratka odkrivanju vsega novega. Starinske stavbe se opremljajo s starinsko opremo, ohranja se tipična arhitekturna dediščina, ki se prilagaja potrebam sodobnih turistov (bazeni, igrišča, sodobne kopalnice), vendar je celotna zunanja podoba modernih elementov turistične infrastrukture prilagojena avtentičnosti osnovnega objekta. Objekt je možno tudi najeti vključno z osebjem.


Mednarodno sodelovanje


Zgodovinski hoteli Italije oz. Abitare la Storia je član združenje zasebnih, vrhunskih prenočitvenih zmogljivosti v zgodovinskih stavbah Italije Historic Hotels Of Europe Association, http://www.historichotelsofeurope.com/ . Hoteli predstavljajo življenjske stile italijanske preteklosti in tradicionalno italijansko gostoljubnost ter izjemno kulturno dediščino Italije. Projekt obnove zgodovinskih stavb kulturne dediščine Italije je pred leti zasnovala država in spodbudila prenovo starih propadajočih objektov v znamenitih italijanskih pokrajinah, ki so tako, kot je primer Toskane, pred tem zelo razvojno zaostajale. Danes sta Toskana kot Umbrija kultni turistični destinaciji Italije.


Spoštovanje kulturne dediščine


Restavriranje stavb z zgodovinskim poreklom so spomeniško-varstvene standarde prilagodili potrebam sodobnih turistov, vzpostavljena je sinergijo med sodobnim in zgodovinskim. Pri tem se npr. velikost bivalnih enot prilagaja potrebam turistov. V kolikor je bivalna enota namenjena več kot trem osebam, sta obvezni najmanj dve kopalnici, od tega vsaj ena s kopalno kadjo. Velika večina historičnih kompleksov ima lastne bazene in športna igrišča (največkrat tenis). Veliko jih ima konjušnice, z možnostjo jahanja in opazovanja konjev ali igrišča za golf. V dnevnih sobah so kamini in številni pokriti prostori za zabave ob ognju na prostem. Zaradi ohranjanja zgodovinske stavbe kot celote ter udobnosti gostov je v večini objektov omejeno število oseb, ki smejo hkrati bivati v objektu. Notranji ambienti so opremljeni z dragocenim starinskim pohištvom. Kuhinje so sodobne, a so tudi starinska ognjišča s kotli. Lokalne gospodinje pogosto pred očmi gostov pripravijo lokalne specialitete.


Organizacija in trženje


Promocijo, trženje, rezervacije produktov in objektov komunicirajo prek internetnih portalov. »Welcome Tuscany« je še posebej iskana tržna znamka za Toskano, saj sta deželi Toskana in Umbrija najbolj uspešni v Italiji. Regionalne oblasti v skladu z nacionalno kulturno in turistično politiko že vrsto let sistematično spodbujajo prenavljanje starih kmetij, kmečkih poslopij, vil, konjušnic, gradov, meščanskih hiš in palač za turistične prenočitvene in gostinske dejavnosti. Italijanska turistična statistika beleži izjemno rast povpraševanja po zgodovinskih objektih.


Skrb, pristojnosti in financiranje ohranjanja in varovanje kulturne dediščine je porazdeljena na nacionalni kot regionalni in lokalni ravni. Kulturna dediščina je pod nadzorom države, Ministrstvo za kulturne dejavnosti in dediščino, ki preskrbi 10% sredstev in še loterije, namenjene izključno zbiranju sredstev za obnovo in ohranjanje kulturne dediščine. Predvsem pa financira zasebni kapital. Italija zelo spodbuja javno-zasebno partnerstvo. Regija ima ustanovljeno posebno agencijo javno-zasebnega partnerstva. So davčne olajšave za zasebne lastnike in investitorje, financirajo pa celovito regionalno razvojno shemo, ki vključuje tudi obnovo in revitalizacijo objektov stavbne dediščine. Tako področje kulturne dediščine in turizma ni nikoli ločeno od drugih razvojnih strategij in politik razvoja regije, temveč je vedno njen osrednji del, turizem in kulturna dediščina pa sredstvo za dosego rezultatov – dobičkonosnosti poslov in zaposlitev.
Učinki in rezultati projekta


Turistični razvojni projekti ohranjajo pestro stavbno dediščino regij, hkrati z njimi pa se razvijajo in tržijo res raznovrstni produkti kulturnega turizma. Lastnikom pogosto praznih in propadajočih tradicionalnih podeželskih stavb ter zaraščajočih zemljišč, mestnih vil, gradov in graščin, dvorcev ter drugih objektov arhitekturne dediščine, ponudijo državno in deželno pomoč, v obliki ugodnih kreditov in celo nepovratnih sredstev. Morajo pa temeljito prenoviti objekte in vzpostaviti turistične dejavnosti, produkte in storitve v teh objektih, skladno z lokalnimi in regionalnimi razvojnimi shemami in projekti na področju ohranjanja obnove kulturne dediščine. Biti morajo v skladu s strateškimi turističnimi razvojnimi cilji, vezanimi na celovite regionalne razvojne programe.


Obnovljeni objekti so sprožili številna nova delovna mesta. Vzpostavila se je nastanitvena ponudba visoke kakovosti, ki je povezana v zanimive turistične poti. Te povezujejo turistične objekte in zanimivosti, možnost trženja in prodaje produktov in storitev kulturnega turizma: gastronomijo, od kulinarike do vina, izdelke domače in umetne obrti, prireditve in dogodke.


Način delovanja


Področje kulturne dediščine in turizma ni nikoli ločeno od drugih razvojnih strategij in politik razvoja regije. Agencija (d.o.o. kot organiziranost zato, ker ne deluje pod obveznostjo oddaje javnih naročil, zato poteka obnovitev hitreje) ima pod nadzorom financiranje in možnosti financiranja projektov ter njihovo kreditno sposobnost. Poskrbi za podporo ukrepom in projektom. Agencija, podjetje, ki jo ustanovi regionalna agencija ustanovi, tehnično izpelje financiranje projektov in nadzira izpeljavo projektov.
Pobuda za investicije in posamezne projekte dajejo fizične in pravne osebe. Regija z uredbo regulira pogoje in sredstva namenjena specifičnim projektom obnove kulturne dediščine, v okviru razvojnih shem, ki so v interesu politike regije na področju turizma in kulture. Finančni instrumenti financiranja teh projektov so lahko:


• sofinanciranja obresti za kredite bank,
• kapitalski vložek javnih sredstev v projekt,
• garancije in poroštva, regije ali,
• nepovratna sredstva,
• pomoč v obliki strokovnega svetovanja pri pripravi projekta,
• strokovna pomoč pri obnovitvenih delih
• svetovanje pri za vodenju projekta in menedžment.

Za kateri instrument se odločijo, je odvisno od vrste in vsebine projekta, proceduralni postopki so za vse enaki: za zasebni in javni sektor, za fizične in pravne osebe. Zagotavljanje kulturno-varstvenih standardov je bistveni predpogoj.
Toskana in Umbrija sta že pred leti spoznali, kako s turističnimi razvojnimi projekti ohraniti izjemno pestro stavbno dediščino. Lastnikom pogosto praznih in propadajočih tradicionalnih podeželskih stavb ter zaraščajočih zemljišč, mestnih vil, gradov in graščin, dvorcev ter drugih objektov arhitekturne dediščine, so ponudili državno in deželno pomoč, v obliki ugodnih kreditov ter celo nepovratnih sredstev. V obnovljenih objektih so se odprla številna nova delovna mesta. Vzpostavila se je nastanitvena ponudba visoke kakovosti, ki je povezana v zanimive turistične poti, ki so vzpostavljene med temi turističnimi objekti in drugimi zanimivostmi regije, generirala potrošnjo ostalih turističnih proizvodov regije, od izvrstne regionalne kulinarike do vina, izdelkov domače in umetne obrti, prireditev in regionalnih običajev. Zelo veliko lastnikov zgodovinskih objektov je tujcev. Tudi ti so pričeli ustvarjati dobički iz turistične dejavnosti, vendar dajatve ostanejo in se investirajo naprej v Toskani oz. Umbriji.

 

Read 4959 times sobota, 25 januar 2020 10:00

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 273 gostov in ni članov .

Top