Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
Slap Stranice pri Trebešah Slap pri Trebešah

Slap Stranice pri Trebešah

17 m visok slap pod vasjo Trebeše je največji slap v Slovenski Istri.

  Najboljši čas za obisk slapa je v deževnem obdobju, v zgodnji pomladi ali pozni jeseni, ko je pogled na slap kar impresiven. Posebno zanimiv in atraktiven pa je tudi pozimi, saj takrat pogosto zamrzne, medtem ko v sušnem poletnem času ponavadi presahne.

Slap se nahaja na potoku Stranice, ki zbira vodo izpod Dolgega brda in Tremona ter se v njenem zgornjem toku izliva v reko Dragonjo. Leži na flišni kamnini. Taje sestavljena iz več delov, med njimni tudi iz zelo trdega peščenca in popolnoma neodpornega laporja, ki ga je voda skozi stoletja zavzeto odnašala v tolmun.

Dostop:

1. Iz ceste Crni Kal - Dekani v smeri Kubeda in Gračišča. Za Gračiščem je takoj na desno cestni odcep proti vasici Trebeše. Takoj pred vasjo je na desno kolovoz, ki se spušča v grapo. Bodite pozorni na modro-rdeče oznake, ki vodijo do vrha slapa. Hoje je le za 250 m. Ko stojite na previsni pečini nad slapom bodite previdni, da ne pride do zdrsa! Do dna slapa moramo desno od slapa ter obiti pečino.

2. Za obisk Trebeškega slapa se moramo odpraviti v notranjost Slovenske Istre, od koder koli pač pridemo. Kot že ime pove, slap sodi k vasi Trebeše, ki je od Kopra oddaljena 19 kilometrov. Iz Kopra je najbolje dostopna mimo Bertokov, Pobegov-Čežarjev in Sv. Antona, mimo smetišča nadaljujemo pot poti proti Galantičem in Butarom. Trebeše so nekoliko umaknjene z glavne ceste, ki se nadaljuje proti Gradinu in znanim Abitantom ter Belvedurju. Avto pustimo pred vasjo, kjer se tudi odcepi poljska pot do slapa. A ne sme se nam preveč muditi. Najprej si odpočijmo oči na mehkem Šavrinskem gričevju, ki se razprostira v smeri proti morju, potem stopimo še do vasi. Takšne, kot so Trebeše, je večina vasi v Istri. Stare, nekoliko vase potegnjene hiše pripovedujejo o še ne tako oddaljenih časih, ko je bilo v teh krajih življenje daleč od razkošja, bleščeče bele novogradnje pa optimistično sporočajo, da je otroški živ-žav (podobno, kot v marsikateri drugi istrski vasi) v nekem obdobju utihnil le začasno. Gotovo bo priložnost za srečanje s katerim od domačinov, ki so na začetku nekoliko zadržani, a prijazni gostitelji.

Opis poti do slapa

Pred vasjo, tik ob puču, se spustimo v levo. Čez približno 100 metrov pot ostro zavije v levo in že slišimo tiho žuborenje vode, ki nas usmeri k slapu. Iz pristopne strani vidimo le pritok in del previsa, prava podoba pa se nam odpre, ko prečkamo vodo in se po nekaj metrih spustimo desno po brežini do struge. Zaradi gostega rastlinja imajo fotografi tudi v zimskem času težavo, da bi ga zajeli v celoti. Slap oblikuje potok Stranica, ki izvira tik za odcepom iz glavne ceste proti Trebešam. Izvir imenujejo Tepla voda ali Gorka voda. V njem so vaške ženske v preteklosti prale perilo. Nad slapom je še več manjših izvirov, zaradi česar voda skoraj nikoli ne usahne. Seveda je v poletnem času pretok bolj kapljičast, pravo podobo pokaže ob večjih deževjih. Potok Stranica se po krajši poti pod Trsekom zlije v Dragonjo. Ko se naužijemo miru ob prijetnem žuborenju, se vzpnemo po gozdni poti proti cesti. Po približno 20 minutah smo pri Pićurih, zaselku Trebeš, ki pa je pravzaprav ena sama sestavljena hiša. Pripadala je dvema družinama, danes pa v njej prebiva le starejši domačin. V istrskih vaseh srečamo veliko starih sestavljenih hiš. Ljudje so si zaradi praktičnosti in prihranka posodili zid, ko se je kdo odločil za novogradnjo. Včasih je bilo v nizu hiš lahko več, tudi 4 ali 5 družin. Pot nadaljujemo po glavni cesti in po približno 200 metrih zavijemo levo na kolovoz, ki se kmalu izteče v ozko pot, ki poteka ves čas po hrbtu peščenjaka. Ni razlogov, da bi zašli, vseeno pa nam pravo pot vsake toliko pokažejo drobne rdeče-modre oznake. Če bomo dovolj pozorni, bomo na približno polovici poti opazili puščico, ki v levo, pod skalo usmerja v jamo. Za običajne pohodnike zaradi zaraščenosti ni prehodna, za jamarje bi bila pa gotovo nekaj posebnega. Po približno 20 minutah smo pri Starcih.

Lokacija GPS: N:45°28'14" E:13°51'42"

Zračna razdalja toka Stranice od izvira pod Trebešami do sotočja z reko Dragonjo lmin je ~2.293 m. Razdalja po reliefu - rečni strugi je lr~ 2.772 m. Najvišja točka, izvir = 326 m Najnižja točka, sotočje z reko Dragonjo = 187 m, ( TTN 1:25.000, 186 m) Povprečna višina vodnega toka = 247 m (vodni tok glede na svojo pot po nadmorski višini).

www.burger.si/Slapovi/Primorje/SlapPodTrebesami.html+Slap+pri+Trebe%C5%A1ah&cd=2&hl=sl&ct=clnk&gl=si

 

logo revitas obrezan

REVITAS - Revitalizacija istrskega podeželja in turizma na istrskem podeželju je čezmejni projekt, ki ga sofinancira Evropska unija skozi Program čezmejnega sodelovanja Slovenija – Hrvaška 2007 – 2013 (IPA – instrument predpristopne pomoči).

Read 3228 times nedelja, 29 oktober 2023 18:10
Tagged under:

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 97 gostov in ni članov .

Top