Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Plezanje

Plezališča kraškega roba

Kraškega roba plezalci seveda niso mogli spregledati. Že pred vojno je v črnokalski steni plezal legendarni Emilio Comici. Stene Kraškega roba so najprej odkrivali plezalci z druge strani meje z zahtevnimi tehničnimi smermi.

Z razmahom prostega plezanja pa so se spremenili v športnoplezalne centre, ki navdušujejo tudi tuje obiskovalce. Ker pa je Kraški rob tudi ekološko občutljivo območje, veljajo za plezalce nekatere omejitve glede območji in časa plezanja.

Osp
Nad vasjo so tri plezalska območja: stena Nad vasjo, Babna ali Desni del ter velika stena. Nedaleč stran pa je plezališče Mišja peč. V steni Nad vasjo je 21 smeri, opremljenih s svedrovci in z ocenami od 5b do 8b. V Babni je 46 takšnih smeri z ocenami od 6a do 8b. V Veliki steni pa je 22 smeri z oceno od 5c do 7c, od tega jih je 8 v desnem, za plezanje zaprtem delu stene.

Osapska plezališčaOsapska plezališča
Zaradi gnezdenja ptic je od 15. 2. do 15. 9. prepovedano plezanje v Veliki steni, vseskozi pa je prepovedano v desnem delu stene.

Mišja peč
V steni je kar 93 smeri z ocenami od 6a+ do 8c+.

Misja pecMišja peč

Črni Kal
V skalovju Kraškega roba nad vasico z nagnjenim cerkvenim zvonikom ob cesti proti Kopru je eno najstarejših slovenskih plezališč. Do vznožja sten pridemo po strmi makadamski cesti iz vasi. K slikovitosti plezališča pripomorejo ostanki črnokalskega gradu na pečini, odmaknjeni od stene.
V precej raztegnjenem ostenju Premore skupno 275 sodobno opremljenih smeri, ki v dolžini 500 metrov potekajo povečini po sivih apnenčastih ploščah in rahlo previsni rumenkasti pečini z ocenami od 4a do 8a. Kar nekaj je smeri
manjše težavnosti, zato je plezališče primerno tudi za začetnike.

Crnokalske steneČrnokalske stene
Smeri bodo popestrile plezalne urice tako začetnikom kakor tudi izkušenim plezalcem, saj je izbor težavnosti zares pester. Nič čudnega torej, da si velike skupine plezalcev za cilj izberejo ravno to prijetno primorsko plezališče, ki povrh vsega postreže z lepimi razgledi na Tržaški zaliv in koprsko zaledje. Ravno vznožje z obilico sence je primerno za družine z majhnimi otroki, obenem se lahko pleza tudi v zmerni burji, saj ima zaveterno lego. Kljub svoji velikosti ter ostalimi bonbončki je plezališče Črni Kal že od nekdaj po krivem zasenčeno s strani sosednje Mišje peči in Ospa.

Plezalni vodnik Kraški rob (Slovenija, Italija)

Pravi kažipot za plezališča je novi plezalni vodnik po Kraškem robu Slovenije in Italije izpod peresa in prstov Jurija Ravnika, ki je konec februarja 2017 izšel pri založbi Toka Piki. Najbolj popoln, pisan, informativen, zabaven, drugi najbolj pangalaktičen plezalni vodnik po Kraškem robu. Zbirateljska edicija. V slovenskem in angleškem jeziku, osnovne predstavitve plezališč so tudi v italijanščini, nemščini, francoščini in hrvaščini.

Naslovnica Naslovnica vodnika po kraškem robu

Plezalni vodnik Kraški rob (Slovenija, Italija) obsega plezališča Mišja peč, Osp - Banje & Babna, Luknja, Velika stena, Črni Kal, Črnotiče in Risnik v Sloveniji ter Napoleonica, Santa Croce, Costiera, Aurisina, Sistiana, Doberdob, Grotta Katerina in Val Rosandra v Italiji. Športnoplezalne korenine tega območja, ki izvirajo iz Trsta, se na relativno majhni površini Kraškega roba širijo v vrsto plezališč, ki zadovoljijo športne plezalce različnih izkušenj, pričakovanj in zahtevnosti.

Jurij Ravnik, že 20 let zapisan plezanju, sicer tudi nekdanji urednik revije Beta in selektor slovenske paraplezalne reprezentance, na 270 straneh podrobno in slikovito predstavlja 15 plezališč in sektorjev s skoraj 2000 vrisanimi smermi (tudi večraztežajnimi) z ocenami od 4a do 9a+. Med mehkimi platnicami vodnika najdemo podrobno predstavljena posamezna plezališča oz. sektorje, dostop, posebnosti, zbirko smeri in nazorne fotografije.

PodpecPodpeč

Osapske steneOsapske stene

Viri:
Bončina. Iztok. Slovenska Istra Zaledje. TURISTIČNO ZDRUŽENJE PORTOROŽ, g.i.z. www.portoroz.si

http://www.slotrips.si/slo/sportno-plezanje/trip/1038/Crni-kal

https://www.pzs.si/novice.php?pid=11666

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 314 gostov in ni članov .

Top