Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
Stropne konstrukcije Obnovljeno ognjišče in tla v Pisarih

Stropne konstrukcije

Stropne konstrukcije, leseni podi in druga notranja oprema

Tramovi stropnih konstrukcij so leseni, najpogosteje iz hrastovega in kostanjevega lesa. Stropnike so namestili istočasno z gradnjo zidu.

Kjer je bil razpon večji, so stropni konstrukciji v pritličju dodali vzdolžen tram, v osrednjem delu podprt z lesenim stebrom, stoječim na kamnitem podstavku. Debla so pred uporabo klali oziroma obtesali do ustrezne dimenzije. Ker jih niso rezali, so neravna, nepravilnih oblik. Na tramove so položene široke deske (15-30 cm), ki so obenem pod zgornjega prostora.

Kamniti tlak kuhinje v CrnoticahStopniscna ograja v Dekanih

Kamniti tlak kuhinje v Črnotičah                   Stopniščna ograja v Dekanih

Stropne konstrukcije so navzven vidne le v hlevih, kleteh, nad lopami in redkeje v stanovanjih. Bivalne prostore so zgoraj zapirali z deskami (letvami), ki so jih površinsko nasekali, ometali in pobarvali.

Ohranjena stropna konstrukcija v Smokvici

Foto: Ohranjena stropna konstrukcija v Smokvici

Posegi v naseljih

Pri stavbah in na območjih kulturne dediščine je nujno, da se ohrani čimveč primerov originalnih stropnih konstrukcij in da se sanirajo po metodi konservacije. Poseg obsega površinsko čiščenje in premaze proti zajedavcem. Posamezne stropne grede, ki so uničene, se nadomestijo z novimi po metodi rekonstrukcije. Po dimenzijah, obliki in materialu naj bodo skladne z originalnimi, dopušča pa se uporaba rezanih tramov iz dveh razlogov. Prvi je ta, da se je znanje o izdelavi starih tramov žal že izgubilo in je mojstre, ki bi znali/hoteli narediti tramove po starih postopkih, izredno težko najti. Drugi razlog pa izhaja iz konservatorskega pristopa, ki narekuje optimalno prezentacijo originalnih delov, medtem ko naj se novi deli vizualno ločijo od starih. Pri popolnih rekonstrukcijah se v celoti uporabi rezan les. V nobenem primeru ne gre za nasilen poseg v notranjost hiše, saj ostaja material enak. Obstoječo stropno konstrukcijo, ki jo je še mogoče ohraniti, a nima zadovoljive nosilnosti, je treba v skladu s statično presojo utrditi z vgraditvijo dodatnih lesenih ali kovinskih nosilcev.

Notranje stopnisce in vrata hise v Abitantih

Notranje stopnišče in vrata hiše v Abitantih

Nova stropna konstrukcija v kleti Grondalove domacije v AbitantihNavadna stropna luc

nova stropna konstrukcija v kleti Grondalove domačije        Navadna stropna luč

 

Podi so večinoma uničeni. Nad vidnimi stropnimi konstrukcijami se mora obnoviti klasičen lesen pod po vzoru originalnega. Manjkajoči deli se dopolnijo z novimi, izdelanimi po vzoru originalnih po dimenzijah, obliki, materialu in njegovi obdelavi. Zaradi večjega udobja je mogoče deske medsebojno vezati na preklop (U, L). Če je v gornji etaži stanovanje, se lahko nad lesen pod položi izolacija in nad njo pod po izbiri, razen pri stavbah s statusom kulturnih spomenikov. Kjer so v notranjščini ohranjeni pomembni elementi stavbne opreme, kot so ognjišča (ali ognjiščne niše), krušne peči, stenske niše in kamniti tlaki, se ti ohranijo tudi v okviru nove ureditve. Pri novogradnjah v naseljih lahko pride do odmikov pri uporabi materialov, razen pri delih, ki so vidni navzven, na primer lopah.

Novogradnje zunaj naselij

Za novogradnje zunaj naselij sicer ni zahtev, je pa zaželeno, da so vidne konstrukcije (lope, podhodi) lesene.

 

 

Logo ZVKDS iz vsebine Prironika o suhozidni gradnji

logo revitas obrezan

REVITAS - Revitalizacija istrskega podeželja in turizma na istrskem podeželju je čezmejni projekt, ki ga sofinancira Evropska unija skozi Program čezmejnega sodelovanja Slovenija – Hrvaška 2007 – 2013 (IPA – instrument predpristopne pomoči).

Read 18029 times torek, 28 januar 2020 21:43
More in this category: « Strešni venci Streha »

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 575 gostov in ni članov .

Top