Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Koper Trg Brolo

Etimološko beseda brolo izhaja iz galskega bròga, kar označuje ograjen vrt. Vatova jo poveže z grško besedo 'peribolos', ki pomeni tempelj obkrožen z obzidjem ali s stebri.

V Srednjem veku so bili broli (lat. brogilum) javna mesta na katerih so se zbirali trgovci in izmenjevali svoje blago. Skozi stoletja se je spreminjalo ime trga: leta 1348 Bruolo, v 16. stol. Brolyum magnum (Vatova). Magnum (veliki) zato, ker je bil v bližini današnjega Vergerijevega trga še en Brolo, vendar manjši. Francozi so trgu Brolo rekli Piazza d'armi (Venturini). (Vir: La Città: foglio della comunità italiana di Capodistria 13(26)2008)

Celotna površina trga je bila namenjena zbiranju vode, ki se je ob dežju po tlaku stekala v velik zbiralnik. S preprostim sistemom filtracije so si prebivalci tako priskrbeli večje količine pitne vode, ki jih je ob velikih sušah in v času vojn rešila pred žejo. Ostanek tega sta danes dva čudovita vodnjaka, ki ju je dal zgraditi in mojstrsko izklesati podestat Marino Bonzio leta 1485.

Podoba trga se je precej spremenila v drugi polovici 19. stoletja, ko so ogromno površino na obodih posadili z drevjem. Po prvi svetovni vojni je bil na severnem delu ustvarjen spominski park. Današnja podoba je iz časa po drugi svetovni vojni, ko so na trgu dokončno oblikovali večji park.

Trg obdajajo večinoma meščanske palače, ki so dobile sedanja pročelja v drugi polovici 19. stoletja.

Ob trgu si lahko ogledate več zanimivih stavb: Palačo Bruti (Trg Brolo 1), Palačo Vissich – Nardi (Trg Brolo 3), nekdanje skladišče žita Fontico (Trg Brolo 4), v bližini pa tudi Cerkev sv. Jakoba, nekdanji minoritski samostan in dvorano sv. Frančiška (Martinčev trg) ter Palačo Gravisi – Barbabianca (Gallusova ulica 2).

Nasproti stolnice pa tudi Škofijsko palačo in njen renesančni portal (Trg Brolo 11).

Viri:
http://www.kamra.si/Default.aspx?module=5&region=5&id=508

http://www.kamra.si/Default.aspx?module=7&region=5&id=2422

Koper: turistčni vodnik po mestu in okolici, Koper, 1988

Read 908 times torek, 05 december 2023 12:07