Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
Pomen suhozidov Suhi zid

Pomen suhozidov

Z opustitvijo kmetijstva je utrpela škodo tudi tradicionalna krajina z zanjo značilnimi elementi. Podobno se dogaja v naseljih. Izjemno kulturno dediščino, na katero bi morali biti še kako ponosni, izgubljamo.

Glavna razloga, da se več ljudi ne odloča za izvedbo suhozidanih kamnitih konstrukcij, sta pomanjkanja zavedanja o njihovi praktični, estetski in kulturno pričevalni vrednosti ter zmotno prepričanje, da je kamnita gradnja nedosegljivo draga. Zato se raje odločajo za betonske konstrukcije, ki se ne vklopijo v okolico, so neestetske in tudi manj obstojne, kot bomo spoznali v nadaljevanju.

Kamniti kraski zidKamniti kraski zid

 

Za enkrat so le posamezniki tisti, ki se odločajo za obnovo ali gradnjo kamnitih zidov z zavedanjem o njeni kulturni in estetski vrednosti. Pogosto pa rezultati kljub dobrim namenom največkrat niso uspešni zaradi splošnega nepoznavanja tradicionalnih graditeljskih tehnik. (Eda Benčič Mohar).

 Del domacije Solari
 Domačija Solari v Reparcu

Naša kolektivna zavest je povsem pozabila na tehniko gradnje suhega zida. S pričujočim gradivom se lotevamo normiranja suhozidne prakse. Naša prizadevanja imajo prepoznaven in jasen namen: vrniti se h koreninam istrske prakse suhe kamnite gradnje za vse tiste, ki jim to nekaj pomeni. So tudi stvari, ki jih ni moč izmeriti samo v denarju. Hkrati ugotavljamo, da je vračanje h kamniti dediščini Istre racionalno dejanje. Ne spuščamo se v prevladujoče miselne podobe o ravnanju z okolico, pač pa samo z veseljem ugotavljamo, da se ohranjanje in razvijanje kulturne dediščine izplača. Podajmo se na pot lastnega izkušanja. Je kamen »sol« te zemlje? (Vinko Zupančič)

Solkanski most je največji kamniti most v Evropi  
 Solkanski most 1906  Solkanski most 2010
 Solkanski most leta 1906  Solkanski most leta 2010

Notranje sile, ki nas opredeljujejo kot prijatelje narave, varuhe dediščine, raziskovalce identitete in ljubitelje harmonije, niso nič drugega kakor del energije, ki jo vsebuje vsak kraj. Dovoliti, da te sile delujejo na naše občutke, pomeni oživitev okolja, ki ga najraje doživljamo, v njem živimo, ga načrtujemo in izboljšujemo, vendar ostaja vprašanje kako: z modnimi predoziranimi konfekcijskimi izdelki ali z ljubeznijo. Pametno je ne razgraditi tistega, na čemer smo grajeni in biti ponosni na vsak kamen v našem življenju. (Branko Orbanić)

 

 Logo ZVKDS iz vsebine Prironika o suhozidni gradnji

logo revitas obrezan

REVITAS - Revitalizacija istrskega podeželja in turizma na istrskem podeželju je čezmejni projekt, ki ga sofinancira Evropska unija skozi Program čezmejnega sodelovanja Slovenija – Hrvaška 2007 – 2013 (IPA – instrument predpristopne pomoči).

Novo na portalu

cache/resized/6650e3667f9f8746ab825be376c1ae08.jpg
Pisana zgodovina
cache/resized/738838650dc47260ab400387e75771bd.jpg
Zgodbe (in spomini)
cache/resized/ebb94b257960895cdfdbda8edc9d4c87.jpg
Pisana zgodovina
cache/resized/b0bdb1262f09d9c5ca9adc1f09643025.jpg
Cerkve in samostani
cache/resized/95066bfe644a116f2305acfb85334b81.jpg
Kulturne znamenitosti

Na strani je 282 gostov in ni članov .

Top