Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Sv. Peter

V pisnih virih se Sveti Peter prvič omenja leta 1064, ko je skupaj z okoliškim ozemljem prišel pod oblast freisinških škofov. Kraj je dobil ime po zavetniku, apostolu Svetem Petru. Ker je isto ime imelo več krajev v Istri, so mu dali vzdevek "dell'Amata".

Po drugi svetovni vojni se je poimenovanje San Pietro dell'Amata nadomestilo z nazivom Raven, ki je ostalo v uporabi vse do leta 1992, ko je kraj ponovno dobil svoje prvotno ime. 

Cerkev sv. Petra (po tem svetniku je vas dobila ime), omenja že vernoski škof Agostino Valier v svojem poročilu leta 1579, čeprav je veliko starejša. Hrani izjemen renesančni spomenik tj. kamnit reliefni oltar delo kiparske delavnice Pietra Lombarda iz Benetk. Namesto zvonika ima cerkev tako imenovane "škarjice" z dvema zvonovoma. Cerkev  sv. Duha na pokopališču, na griču nekoliko nad vasjo je leta 1613 sezidal domačin Benedetto Marinaz.

Poleg vaškega jedra kraj sestavljajo še zaselki: Špehi, Koščiči, Šterenci, Goreli, Sikuri, Kozloviči in Ivankovec. V vasi živi okrog tristo šestdeset prebivalcev, ki se večinoma preživljajo z delom v sosednjih obalnih mestih, hkrati pa se ukvarjajo s kmetijstvom kot postransko dejavnostjo. Medtem ko je v preteklosti kmetijstvo predstavljalo glavni vir preživetja, je danes v Svetem Petru le še nekaj pravih kmetov, ki se ukvarjajo z vinogradništvom in oljkarstvom.

Obnovljena stara Tonina hiša v zaselku Goreli je od leta 1979 etnološki muzej, ki prikazuje način življenja na vasi v preteklosti. Po izročilu je bila last premožne kmečke družine, ime pa je dobila po zadnji lastnici Antoniji Gorela − Toni. Podkletena enonadstropna kamnita stavba ima ohranjeno kamnito stopnišče, ki se zaključi z baladurjem, pokrito teraso pred vhodom v bivalne prostore. Na pročelju je ohranjen dimniški, kaminski prizidek, ki se je nekdaj uporabljal za oljarske dejavnosti. V pritličju si lahko ogledamo rekonstruirano staro torkljo, oljarno z mlinom in stiskalnico, v nadstropju pa kmečko bivališče s kuhinjo in spalnico. Posebnost sta odprto ognjišče z napo in odprto ostrešje, ki nadomešča strop.

V vasi tudi danes deluje oljarna. Na vrhu hriba leži pokopališka cerkvica sv. Duha.

Sv. Peter je med tremi istrskimi vasmi v piranskem zaledju najbližje srednjeveškemu Piranu. Z visoke vzpetine se odpira pogled na dolino Dragonje in Piranski zaliv. Obisk Sv. Petra je zanimiv v vseh letnih časih. Še posebej poln doživetij je 29. junija, ko vaščani praznujejo god svojega zavetnika sv. Petra, po katerem je vas dobila ime. Na ta dan je ob koncu maše procesija po ulicah s kipom sv. Petra. Zvečer ji sledi »šagra«, tradicionalna istrska zabava s plesom.

Kontakt za ogled Tonine hiše:
Pomorski muzej Sergej Mašera Piran
Tel: 05 671 00 40
Ob ponedeljkih in torkih zaprto!

Gibanje števila prebivalcev:

Leto:                   2011 2012 2013 2014 2015  2020   2022
Št. prebivalcev:    379    388   399  385   403    393     411

Vir:
http://www.piran.si/index.php?page=static&item=314
http://www.regionalobala.si/novica/3676_sveti-peter-bdi-nad-piranskim-zalivom

 

Read 1819 times sobota, 25 marec 2023 08:32