Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Tehnike gradnje suhega zida

Kamen je bel, če ga najdeš v zemlji, in če ga splakneš, postane zlat. Kamni so trdi in majhni in veliki, drugačnih oblik in barv, in če je mokra zemlja, so lahko tudi mokri. Kraški suhi zid je narejen iz kamna. V njem so veliki kamni in še različni. Je zid brez betona in gori je mah. Na njem živi veliko živali.(Ovčke iz Vrtca Sežana, 5 let)

Suhi zid na Krasu gledamo z današnjimi očmi v drugačni luči kot nekoč. Pokrajina, prepletena s številnimi zidovi, nas vedno znova navdušuje. Med množico teh kamnov se skrivajo prenekatere zgodbe. Mnogi od teh zidov so bili zgrajeni že v prazgodovini. Njihova mogočnost in nepoznavanje izgradnje tovrstnih zidov je sčasoma pripeljala do številnih razlag v obliki pripovedk o Ajdih ali Velikanih. Danes vemo, da so ti zidovi delo človeških rok.

Glede na stanje raziskav lahko domnevamo, da je najstarejša tehnika gradnje tista, pri kateri gre za zidove,grajene iz velikih kamnitih blokov, o čemer priča bakrenodobni zid pred jamo Mala Triglavca (Mlekuž 2007,73). Zidovi, zgrajeni iz dveh vzporednih zidov z vmesnim prostorom, zapolnjenim s kamenjem/drobirjem,se pojavijo v bronasti dobi (npr. gradišče Ajdovski grad/Nivize). Pokazali smo, da sta bili obe tehniki v rabi tako v bronasti kot tudi v železni dobi. Les kot tak je pri gradnji igral pomembno vlogo (npr. Ostri vrh,Štanjel), vendar se v arheološkem zapisu na žalost le redko ohrani. Nezadostno število in majhen obseg dosedanjih raziskav nam še vedno onemogoča podrobnejši vpogled in razumevanje izgradnje zidov. Vseeno pa se je na podlagi obravnavanih najdišč pokazalo, da so gradišča obdajala mogočna zidana obzidja in ne nasipi, med katerimi je bila večina zgrajena v pozni bronasti in/ali zgodnji starejši železni dobi. Postavlja pa se tudi vprašanje, ali lahko še kje pričakujemo ali domnevamo, poleg Repentabra/Monrupino, terasasto gradnjo obzidij. Topografski ogledi številnih najdišč, ki smo jih opravili v zadnjih letih, to možnost vsekakor dopuščajo. Vse to nas navdaja z upanjem, da bodo nove in obširnejše raziskave v prihodnosti pomagale odgovoriti na prenekatero vprašanje v zvezi s tehnikami gradnje suhega zidu na Krasu.

Celoten članek je na tej povezavi.

Tehnike gradnje suhega zidu v prazgodovini na Krasu. Manca Vinazza, Arheoacta – arheološke raziskave s. p.

V: ZID na suho : zbornik strokovnih spisov o kraškem suhem zidu = Muroa secco : raccolta di testi tecnici sui muri a secco del Carso / [avtorji EdaBelingar ... [et al.] ; uredila Darja Kranjc ; prevod Multilingual Pro ... [et al.] ; avtorji fotograj Boris Čok ... [et al.] ; avtorja skic Borut Juvanec in Domen Zupančič]. - Škocjan : Park Škocjanske jame : Parco Škocjanske jame, 2014

Vir:
https://www.academia.edu/10181196/Tehnike_gradnje_suhega_zidu_v_prazgodovini_na_Krasu_Tecniche_di_costruzione_dei_muri_a_secco_preistorici_sul_Carso

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 70 gostov in ni članov .

Top