Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Hiše s tradicijo

Hiše s tradicijo Slovenije vas vabijo, da v tradicionalnem okolju doživite drugačno, bogatejšo počitniško izkušnjo. 


Hiše s tradicijo odlikujeta tradicija in značaj, ki so jim ga vdihnili predniki. Tradicija se izraža skozi ohranjeno arhitekturo zgradbe, dekoracijo, skozi šege in navade, ki se prenašajo iz roda v rod. Kvaliteto nastanitev dopolnjuje skrbno varovano okolje in raznovrstna, zdrava, z ljubeznijo pridelana domača hrana ter odlična slovenska vina. V hišah s tradicijo gostitelj na vašo željo pripravi tradicionalno večerjo, ob kateri vas seznani s preteklostjo hiše in kraja.

Hiše s tradicijo so razpršene po Sloveniji in so primerno izhodišče za spoznavanje raznolikosti kulturne in naravne dediščine ter kulinarike slovenskih krajev. Večina jih nudi nastanitev, nekatere pa si lahko ogledate po predhodnem dogovoru. Na ogled je etnološka zbirka, gostitelji vam običajno po stari navadi izrečejo dobrodošlico, prikažejo življenje v preteklih obdobjih in vas pogostijo s tradicionalnimi jedmi.


Večina hiš s tradicijo je na podeželju, odmaknjenih od mestnega vrveža, v njih lahko uživate v miru in v naravnih lepotah neokrnjene Slovenije, sodelujete pri tradicionalnih opravilih in običajih ali se odločite za kakšno od številnih aktivnosti v naravi: kolesarjenje, pohodništvo, ribolov, jahanje, igranje golfa, plavanje, smučanje, tek na smučeh …

Zasnova projekta
V sodobnem, kakovostnem razvoju turistične dejavnosti je kulturna in pokrajinska raznovrstnost razpoznana kot posebna vrednost. Ohranjanje kulturne in pokrajinska raznovrstnosti, tudi kot posebne vrednosti turističnega razvoja je v Evropski Uniji podprto s sprejetimi dokumenti o urejanju prostora. V njih je postavljeno v ospredje razvojno dopolnjevanje razpoznavno določljive kulture bivanja vpete v izoblikovana naselja in stavbe.

V slovenskem prostoru mednarodno usmeritev varstva pokrajinske in kulturne raznolikosti udejanja tudi Zavod za razvoj hiš s tradicijo. Zavod s cilji vzpostavljanja pogojev za delovanje turističnega produkta Hiše s tradicijo ter razvojnega ohranjanja snovne in nesnovne dediščine, ki predstavlja v turističnem razvoju visoko vredno kakovost, povezuje raznovrstne turistične objekte, ki ohranjajo v slovenskih pokrajinah razvito kulturo bivanja. Gostu se ta odstira skozi naravnim in ustvarjenim danostim ter načinu bivanja in dela prilagojeno arhitekturo, opremo notranjih prostorov, skozi navade, običaje, kulturo prehranjevanja in tako dalje.
Gostje želijo spoznati in doživeti kraj, ki ga obiščejo. Prenočiti v nastanitvi s patino preteklega časa vzbuja pridih romantike, kramljanje z gostiteljem ob zajtrku o zgodbi hiše, kraja, okolja od preteklosti do danes širi vedenje, ki se z ogledom naravnih in kulturnih znamenitosti zaokroži v specifično celoto.

Pobuda za nastanek združenja Hiše s tradicijo, povezanega v Zavodu za razvoj hiš s tradicijo

Pobuda za nastanek združenja Hiš s tradicijo je nastala v mednarodnem projektu »Europe of Tradition«. Mestna občina Ljubljana, Oddelek za gospodarske dejavnosti in turizem, kasneje zavod Turizem Ljubljana, je kot predstavnik Slovenije leta 1999 pristopil k projektu »Europe of Tradition«. V okviru projekta je nastal konzorcij »Europa Traditionae Consortium«. Glavni namen konzorcija je ohranjanje kulturne dediščine posameznih evropskih držav in regij z vključevanjem lastnikov stavb z ohranjeno tradicijo, tako v arhitekturi kot tudi v običajih v turistično ponudbo, ter skupna promocija te individualne turistične ponudbe in kulturne dediščine na oddaljenih trgih npr. Japonske, ZDA, Avstralije.

Članice konzorcija www.europetraditions.eu so: Château Accueil (Francija), The Hidden Ireland (Irska), Erfgoed Logies Nederland (Nizozemska), Solares de Portugal (Portugalska), Wolsey Lodges (Velika Britanija), od leta 2004 pa tudi slovenske Hiše s tradicijo.
Pridružene članice konzorcija so še Avstrija, Italija, Madžarska, Nemčija in Španija.

Zavod za razvoj hiš s tradicijo
Zavod za razvoj hiš s tradicijo je bil ustanovljen leta 2001 in združuje turistične objekte, ki razvojno negujejo v preteklosti razvito kulturo bivanja in jo kot posebno vrednost, zanimivost in drugačnost odstirajo vedno bolj zahtevnim in vedoželjnim gostom.

V sladu z doktrino konzorcija zavod skrbi za razvoj in trženje Hiš s tradicijo, sodelovanje z evropskim konzorcijem tradicije, pravilno obnovo objektov in kvalitetno ponudbo, izobraževanje in svetovanje lastnikom objektov. V okviru zavoda deluje strokovni svet zavoda v katerem so etnologi in arhitekti, strokovnjaki za slovensko stavbno dediščino in ga vodi prof. dr. Živa Deu.


Pogoji za vključitev med Hiše s tradicijo
Strokovni svet zavoda je izdelal metodologijo za ocenjevanje hiš s tradicijo in Pravilnik o ocenjevanju ansamblov in stavb glede na identitetne, razpoznavne značilnosti. Ocenjevanje zajema snovno in nesnovno kulturno dediščino. V okviru snovne kulturne dediščine se ocenjuje ambient, zunanjost in notranjost objekta ter v okviru nesnovne kulturne dediščine se ocenjujejo etnološka merila, ponudba jedi in pijač ter celostna grafična podoba s predstavitvijo objekta.

Glede na tradicionalno razpoznavnost v arhitekturi, opremi, navadah in gastronomiji so objekti razvrščeni v eno od petih kategorij Hiš s tradicijo oziroma turistično posebnost. Kategorija ni odvisna od vrste stavbe ali stavbnega kompleksa. Hiše s tradicijo se sicer razvrščajo v naslednje vrste:
- Preproste podeželske zgradbe
- Podeželske domačije in meščanske hiše
- Gradovi, graščine, dvorci

Trženje ponudbe članov Hiš s tradicijo
Ponudba članov Hiše s tradicijo so predstavljene v zloženki v slovenskem in angleškem jeziku, na spletnih straneh Slovenske turistične organizacije STO http://www.slovenia.info/si/Hi%C5%A1e-s-tradicijo.htm?hise_s%20tradicijo=0&lng=1 se predstavlja v okviru slovenske turistične ponudbe posameznih produktov, specialistov “Hiše s tradicijo”, nastanitvena ponudba Hiš s tradicijo je vključena v Centralni rezervacijski sistemi (CRS), na domačem portalu www.hisestradicijo.com člani sami urejajo in posodabljajo svoje vpise ter odgovarjajo na povpraševanja, povpraševanja sami sprejemajo tudi preko specializiranega portala manjših ponudnikov nastanitev ETRIPS www.etrips.si. Kot ponudba turističnega produkta, specialista se Hiše s tradicijo predstavljajo še v vsakoletnem katalogu zasebnih nastanitev, ki ga Zavod gostoljubnost slovenskih domov izdaja s STO, ponudba članov je bila predstavljena v vodniku in na spletnih straneh konzorcija Evropa tradicij.

Uroš Buda l.r.
direktor zavoda

Vir:
http://www.hisestradicijo.com/sl/accommodation/casadelsal

 

Read 3472 times petek, 22 november 2019 07:57
Tagged under:
More in this category: « Hiške slovenske Istre

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 432 gostov in ni članov .

Top