Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Maestralova sprehajalna pot

Ena najlepših in tudi najbolj enostavnih poti, poimenovana po vetru maestral, je namenjena vsem, tudi za ljudi s posebnimi potrebami, za invalide, nosečnice, otroške vozičke in majhne otroke.

 

Opis: Dolžina: 2,8 km Čas trajanja: 2 uri zmerne hoje
Težavnost: Lahka pot - 1
Sezona ogleda: vse leto
Relacija: Izola-mesto-Livade-Jagodje do Tunela-Simonov zaliv-Izola-mesto
® Mojca Kotnik


Pot je krožna, tako da je začetek poti prilagojen Vam. Označena je na zemljevidu z opozorilnimi točkami.

Maestrál je v Jadranu prijeten, priobalni, dnevni termični veter, ki piha z morja proti kopnemu, ker se kopno podnevi segreva hitreje kot morje. Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Maestral, 2008.

Sprehajalna pot prične v Izolskem mandraču. Mandrač, njegov nastanek sega že v 12. stoletje, skozi čas pa je bil pomemben tako za lokalne prebivalce, ribiče kot obiskovalce, saj je bilo tu skladišče za žito in moko imenovano fontik in mestna palača, kasneje občinska palača.

Izolski mandrač optIzolski mandrač

Sledi sprehod čez Sončno nabrežje, kjer so na privezih parkirane barke, med njimi pa je še vedno opaziti čoln z imenom Kaič. To je čoln, ki je podoben manjši pasari, vendar brez jambora. Nekoč so ribiške ladje na ribolov za seboj vedno vlekle dva taka pomožna čolna. Z njima so s pomočjo svetil, ki so bila nameščena na njih, privabljali jate rib, jih obkolili z mrežo in pritegnili na ladjo.

Pitonijeva ulicaPitonijeva ulica

Pot nadaljujete mimo Trga republike v Pitonijevo ulico.

Na desni strani stoji tabla, ki označuje potek železniške proge, na levi bivša postajna restavracija, ki je danes kulturni dom, 50 m nižje pa še vedno stoji objekt, kjer je bila v času Avstro-Ogrske znamenita železniška postaja (ogled zunanjosti).

Nekdanja železniška postaja v IzoliNekdanja železniška postaja v Izoli

V neposredni bližini je tudi urejeno otroško igrišče Birba, primerno za kratek postanek in igro.


Sledi sprehod po Pitonijevi in Kajuhovi ulici do Livad, kjer je označena kolesarska steza. Pot nadaljujete po vinorodnem okolišu Ricorvo, kakor ga imenujejo Vina Koper. Tu ima posebno mesto vinska trta, iz katere kasneje pridelajo Chardonnay.
Nadaljujete po poti zdravja mimo oljčnih dreves - zlasti sta tu prisotni sorti črnica in buga, avtohtoni sorti Slovenske Istre. Plodovi buge so srednje debeli, dozorevajo zgodaj in izmenično ter so odporni tudi na nizke temperature.

Pot zdravjaPot zdravja

Po podatku Ministrstva za kmetijstvo RS (2009) je v Slovenski Istri zasajeno 98 % vseh oljčnih dreves v Sloveniji. Oljka je drevo velikega simboličnega bogastva. Pripisujejo ji mir, plodnost, moč, očiščenje, zmago in nagrado. Oljčno olje je najstarejše poznano olje in hkrati eno najbolj zdravih. Je osnova mediteranske prehrane, ki jo številni strokovnjaki za zdravje priporočajo za ohranjanje zdravja in podaljševanje mladosti. Vsebuje veliko antioksidantov, vitamine E, D, A in K ter je lahko prebavljivo. Po podatkih Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Koper (Vir: Publikacija Agromin, 2007) prva omemba oljkarstva v Slovenski Istri sega že v predrimsko obdobje. Sorte se razlikujejo glede na uporabo v sorte za predelavo olja in sorte, primerne za vlaganje.

Lepa pot Vas pripelje nad naselje Jagodje, nadaljujete po poti zdravja. Na desni strani je zasebni "mini živalski vrt" in če boste imeli srečo boste videli ovce, zajčka, kokoške, muco, gosko, morda raco... nadaljujete do tunela.

Vhod v predor Šalet jagodje optVhod v predor Šalet jagodje

Predor Šalet (244 m), skozi katerega je nekoč vozil vlak na relaciji Trst-Poreč, je v celoti obzidan s klesanimi kamnitimi bloki lokalnega izvora star pa je preko 100 let. Je osvetljen. V kolikor želite, se lahko odpravite naprej, na koncu tunela je zopet obilo zelenja po cca 200m pa prijetna hišica za postanek.

Ob povratku lahko izberete katerokoli pot po pločniku lokalnih ulic naselja Jagodje do Simonovega zaliva.

Simonov zaliv - tu se je v rimskem obdobju nahajalo pristanišče Haliaetum, katerega ime danes ponosno nosi osrednja stavba hotelskega podjetja Simonov zaliv.

Simonov zalivSimonov zaliv

Na polotoku južno od izolske marine ležijo ostanki rimske obmorske vile (Villa Maritima). V poletnih mesecih (Julij in avgust) je arheološki spomenik odprt za javnost in strokovno voden.

Ostanki vile maritimeOstanki vile maritime

Na ogled so vidni zidovi stanovanjskega dela z rekonstruiranim mozaikom in hodnikom, ki povezuje vilo in pristanišče. Stanovanjski del obsega 3000 m2, prostori pa so razporejeni okoli notranjega dvorišča.

Lepa obmorska sprehajalna pot vodi mimo hotela Delfin, Marine in nekdanje tovarne Argo z visokim dimnikom, ki spominja na čase, ko je bila ribja industrija z razvitim ribištvom za Izolo glavna pridobitna panoga, v njej pa je bilo zaposleno 70 % vse delovne sile.

Dimnik nekdanje tovarne ArgoDimnik nekdanje tovarne Argo

Izlet je v lastni režiji.


Vir:
http://www.izola.eu/index.php?page=static&item=320&tree_root=315
http://kraji.eu/slovenija/izola_drevored_1_maja_dantejeva_ulica/DSC_5558_izola_dantejeva_ulica_dimnik_argo/slo

Additional Info

  • Vrsta ponudbe: Izleti
  • naziv informatorja: Izlet je v lastni režiji
Read 2565 times sobota, 15 februar 2020 08:57

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 61 gostov in ni članov .

Top