Z vodnikom se bomo najprej odpravili do tradicionalne domače gostilne, kjer vam bodo ponudili slastne domače ribe, pripravljene po starih, skrbno varovanih recepturah. Sledil bo sprehod do izolskega mandrača z ribiškimi barkami. Morda boste srečali tudi ribiča, ki vam bo povedal kakšno ribiško zgodbo? Potem pa brž mimo nekdanje občinske palače na Velikem trgu, ki jo še danes krasi kamnita plastika beneškega leva, do zgodnjesrednjeveškega Manziolijevega trga, kjer stoji najstarejša izolska cerkev sv. Marije Alietske in slavna Manziolijeva palača.
Skozi ulični labirint se bomo prebili na vrh griča, kjer se bosta pred nami prikazala župnijska cerkev sv. Mavra in zvonik, s katerega je izol - ska golobica 1380. leta Gospodovega po stari legendi (»Izolski čudež«) v znamenje miru in blaginje iz ključka izpustila oljčno vejico …
Nazaj grede si bomo ogledali muzej Parencana z modeli vlakcev in ladij. Sprehodili se bomo do umetniških ateljejev, ki jih v starem mestu kar mrgoli, za spomin pa bo vsak udeleženec prejel grafiko z motivom Izole.
V tipični izolski »betoli«, lokalu, v kakršnih so včasih zapitek plačevali »na uro«, vam bomo privoščili degustacijo treh različnih lokalnih vin in pristnega oljčnega olja. V Izoli so vino, sol in oljčno olje cenili že v antičnih časih, v času Beneške republike pa so mnoge davke namesto z denarjem odplačali kar s pridelki. Tradicijo pridelave oljk so v sodobnem času v Izoli nadgradili s postavitvijo laboratorija za ocenjevanje kvalitete oljčnega olja, ki je edini tovrsten inštitut na slovenskem Mediteranu.
Imate še kakšno vprašanje? Pred slovesom bomo z veseljem poiskali odgovor nanj!
Vir:
http://www.laguna-sp.si/ponudba-281-sl_SI.htm
http://www.izola.eu/index.php?page=static&item=320&tree_root=315