Za popoldansko malico ali južino so zaužili hladne prigrizke. Te jedi so danes razvrščene med hladne in tople začetne jedi.
Pršut | Siri | Klobasa in pršut |
Med pogoste hladne začetne jedi spada istrski pršut, h kateremu se dobro podajo oljke in domači ovčji ali kravji sir. Domačim klobasam in panceti lahko priložimo štorte, vložene oljke.
Vložene melancane in cukete ter kruh z oljkami lepo dopolnijo mesne jedi. Od ribjih jedi se kot hladna predjed ponujajo bakala na belo in rdeče, razne ribe v šavorju, sipa, hobotnica, školjke in raki v solati ter ostrige z limono.
Hobotnica v solati | Klapavice z rukolo | Morska solata |
Vrsto receptov za jedi najdete na tej povezavi.
Vir:
Živković, Milica in Poklar Vatovec, Tamara. Istrska kulinarika. avgust 2009.
To delo je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno- Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija licenco.