Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Kaštelir nad Kortami

Sledovi prazgodovinskega gradišča so na Kaštelirju še dobro vidni, zaradi česar je v zavesti lokalnega prebivalstva že od nekdaj smatran za lokacijo »stare Izle« in mesto številnih zgodb in legend.

Nič čudnega torej, da se tudi v arheoloških razpravah omenja že več kot sto let. Prve prave arheološke raziskave, ki so potrdile izjemen pomen in najdišča, je opravil piranski muzej v letih 1956-1957, leta 1960 pa so izkopavanja razkrila kompleksno strukturo gradnje prečnega nasipa.

Kašler nad Kortami slikarska upodobitev opt

Po polstoletnem zatišju se je Kaštelir ponovno znašel v luči strokovne in laične javnosti s projektom »Kaštelir nad Kortami – Kulturno rekreacijski park«, ki ga ob podpori Občine Izola izvaja Inštitut za dediščino Sredozemlja UP ZRS. V okviru projekta izvajajo sistematične arheološke raziskave ter sodelujemo pri skrbi za vzdrževanje ohranjenih prazgodovinskih arhitekturnih ostalin in pri promociji samega najdišča.

 Kaštelir nad Kortami terensko delo opt Očiščeni del kamnite strukture opt  Kaštelir nad Kortami opt 
     


Raziskave so pokazale, da je bil Kaštelir poseljen vsaj 3000 let, v javnosti pa je najbolj odmevalo odkritje »Kašlerskega goniča« - majhne bronaste figurice psa.
Rezultat tega je vse večja prepoznavnost najdišča, ki postaja priljubljena izletniška točka. Na Kaštelirju nad Kortami se pojavljajo in prepletajo elementi arheološke, etnološke in arhitekturne dediščine. Je varovan kot spomenik lokalnega pomena. 

Arheološke raziskave

Najdišče prvi omenja Marchesetti C. leta 1903. Na strani je sledeč opis: Kaštelir (269 m) nad Čedljami se vzpenja severozahodno od zaselka Dvori (Korte). Ovalno ploščad vrh hriba omejuje na vzhodni, vstopni strani močan nasip, osrednji prečni, ca 8 m visoki nasip deli ploščad na dva enaka dela. Prerez nasipa (v letih 1960, 1961) je pokazal, da je bil sestavljen iz 8 zapored nastalih suhih zidov v neenakomernih razmikih, ki so bili zapolnjeni z zasipom. Najstarejša faza je iz halštatskega obdobja …
Aprila 2010 so izvajali večje zaščitno arheološko sondažno izkopavanje na južni terasi tik pod vrhom griča. Našli so veliko število artefaktov. Arheološke najdbe, ki so jih našli, segajo vsaj od zgodnje bronaste dobe (okoli 2000 pred n. š.) pa vse do zgodnje rimskega obdobja (2. – 1. stol. pred n. š.). Med najpomembnejše najdbe sodi figurica bronastega psa, ki ga lahko na podlagi prvih paralel datiramo v mlajšo železno dobo.


KAŠLERSKI GONIČ
Kašlerski gonič- Izjemno arheološko odkritje. V prispevku o novi pridobitvi Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« v Piranu najdemo naslednji opis: »Pod novodobno plastjo nasutih kamnov, ki so verjetno služili za utrditev in drenažo terase, je bila odkrita zaplata prsti z ogljem, v kateri je ležala dobro ohranjena bronasta figurica psa. Na značilnost figuralike mlajše železne dobe opozarjata spojeni prednji in zadnji nogi, zankasto zvit rep, dokaj realistično oblikovana glava in trup z nakazanimi mišicami ter v sklenjen krog oblikovan rep«. V nadaljevanju tudi izvemo, da je simbolika psa v številnih mitologijah sveta zapletena, povsod pa prevladuje njegov simbol kot poznavalca tuzemskega in onstranskega človeškega življenja. Figurico psa iz Kaštelirja so poimenovali »Kašlerski gonič«.

Kortežanski gonič

Obisk kaštelirja nad Kortami
Avanturisti (http://www.avantura-istra.org/korte/) so obiskali vas Korte oktobra 2012 in večino prispevka povzemam po njihovem spletnem zapisu. Na koncu jim zopet prepuščam besedo: «Po ogledu Kort smo se odpravili še sami na Kaštelir. Pred tem smo v lokalni trgovini kupili kruh, salamo, sir in pijačo za »Zajtrk v travi«, ki smo ga načrtovali že pred odhodom v Piranu. Z avtom smo prišli po sledenju majhnih rumenih tablic z napisom Kaštelir v bližino lokacije. Potem smo peš nadaljevali do arheološkega najdišča. Znašli smo se na vrhu vzpetine z lepim razgledom, z ostanki kamnitih zidov, poraščenih s travo in grmovjem, brez označevalne table z informacijo o lokaciji, brez klopi, brez mize, brez koša za smeti …

 Detajl kaštelirja opt Kašler nad Kortami slikarska upodobitev opt 
   


Skratka, pozni zajtrk je bil postrežen na ploščatem kamnu, sedeli smo na kamnih, smeti smo vzorno zbirali v vrečko, ki smo jo kasneje odnesli s seboj, in pogovarjali smo se o tem, kakšne zanimive stvari o tem arheološkem najdišču je možno izvedeti, če obiščeš PM »Sergej Mašera« v Piranu, muzejsko sobo KD Korte, greš v knjižnico in pobrskaš po internetu. Ja, v Pokrajinskem Muzeju Koper lahko kupiš za 19 € tudi repliko »Kašlerskega goniča«.
Mnogo babic, kilavo dete!

Viri:
http://www.avantura-istra.org/korte/
http://www.zrs.upr.si/dogodki/single/arheoloska-raziskava-na-kastelirju-nad-kortami-1747
http://www.zrs.upr.si/projekti-42/past/castelliere-sopra-corte-parco-culturale-ricreativo
http://istra-mtb.net/index.php?topic=1847.msg12585#msg12585

 

Read 9280 times ponedeljek, 27 april 2015 09:13
Tagged under:

Novo na portalu

cache/resized/65592cf2bec3df1c0546f97a1f268d01.jpg
Cerkve in samostani
cache/resized/bb0107cd2fd598174bfc8fb8fa4df1b2.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/2186c7ccda8eaa739eb7e46509ec4b84.jpg
Suhi zid dogaja
cache/resized/5127e7563786ee015e12cb200e308690.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/bb2a9249da0482d97649368e00eebf7b.jpg
Zgodbe (in spomini)
cache/resized/aa740d148777e1070db75814555cfd1a.jpg
Kulturne znamenitosti

Na strani je 40 gostov in ni članov .

Top