Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Obrambna črta na kraškem robu

Obrambni stolpi in utrjene jame  na kraškem robu predstavljajo kompleks z vasmi: Socerb, Osp, Gabrovica, Rožar, Črni Kal, Loka, Podpeč, Hrastovlje, Zazid in Rakitovec.

 

To arhitekturo obrambnega značaja je treba povezovati z zgodovinskim dogajanjem in mejami, ki so se v zgodovini Slovenske Istre pogosto menjavale, še bolj pa lastniki ozemelj in njihove države.

V času najhujših turških vdorov v Istro (med leti 1470 in 1502) so bili zgrajeni tabor v Hrastovljah, jama Podpeč, jama Črni Kal ter Grad pri Gradinu. Obrambni stolpi so povezani od kraškega roba naprej v notranjost hribovite Istre, kjer sta se ohranili utrdba v Kubedu in obrambna stolpa pri Gradinu. Kraški rob in Breg sta vedno imela strateški pomen: lokalno sta ločevala dva svetova, lokalno flišno Istro in apnenčasti Kras, v širšem smislu pa Sredozemlje od celine.

Tekst: Salvatore Žitko

logo projekt postravitve inf tabel

Projekt »POSTAVITEV INFORMATIVNIH TABEL IN INFO PANOJEV OB KULTURNIH ZNAMENITOSTIH V ZALEDJU MESTNE OBČINE KOPER« delno sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Za vsebino projekta je odgovorna Mestna občina Koper. Organ upravljanja za Program razvoja podeželja RS 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Last modified on ponedeljek, 27 januar 2020 17:32