Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Domačija Butul

Domačija Butul organizira delavnice in je znana po svojem zeliščnem vrtu, tokrat ponuja tudi prenočišča.

Na domačiji Butul je vedno zanimivo. Smo na koprskem podeželju, a v bistvu od koprskega mestnega jedra oddaljeni le slabih pet kilometrov. Že ob prihodu na naše dvorišče se vam razprostre pogled na Koprski zaliv, preko morja do Italije in celo do Dolomitov, na severu pa tja do Triglava in Julijskih alp. Domačija je na čudoviti lokaciji, kjer se natančno na 100 m nadmorske višine pomešata mediteranski in kontinentalni zrak. Ob vonju morskih širjav in čarov sredozemskih zelišč se srečamo z oljko in oljčnim oljem, na našem, že svetovno znanem sredozemskem zeliščnem vrtu se lahko srečate z zelišči in dišavnicami. Pripravljamo tematske kuharske delavnice, kulinarične večere, zgodbe s tradicijo.

Na prelomu tisočletja je odtehtala odločitev, da hišo nad koprskim zalivom spremenimo v nekakšno stičišče sredozemske kuhinje, kvalitetnih vin, zelišč oljk in vsega, kar je povezano z sredozemskim načinom življenja. Razmišljanje o tem, kako bomo to storili, je terjalo veliko truda, saj smo okolju želeli dati nekaj, kar še ni obstajalo in vprašali smo se, kaj lahko ponudimo in kaj znamo najbolje.

„Obdani smo z vsem, kar človek potrebuje za življenje,“ smo si rekli. Na vznožju našega naselja namreč leži Vanganelska dolina, nekoč znana tudi kot vrt Trsta, kamor so v preteklosti odprodali večino zelenjave. Tam imamo tudi sami košček zemlje, kjer pridelujemo svojo zelenjavo, okoli hiše pa nas vsako sezono narava obdari s svežim sadjem. Le streljaj stran imamo soline, v katerih po starodavnem postopku še vedno pridelujejo eno najbolj kvalitetinih soli na svetu, v bližnji okolici pa od raznih malih pridelovalcev in rejcev dobivamo sveže in kvalitetno meso ter ostale pridelke, ki jih sami ne uspemo ali ne moremo pridelati.

Nekaj korakov od hiše stoji tudi oljčni nasad istrske belice, iz katerega vsako leto iztisnemo naše tekoče zlato in ga nato s spoštovanjem uporabljamo tudi v naši kuhinji. Z vse večjim zanimanjem za zelišča, smo z leti postavili tudi svoj zeliščni vrt, kjer v sezoni požene vsaj dvajset gojenih zelišč, vrt pa se vsako leto širi, saj iz teh prefinjenih arom oblikujemo novodobne marmelade, želeje, zeliščne soli in napitke, več kot dobrodošla pa so tudi takrat, ko jedem dodajamo piko na ‘i’.

Močno smo povezani tudi s kobariškim delom naše regije, od kod izvira tudi nono, ki je svojemu sinu predal veliko znanja in spoznanja o kvalitetnih kobariških sirih s planine. Tako smo se z leti povezali z enim od manjših pridelovalcev sira in s testi prišli do prefinjenega sira, narejenega z našo zeliščno soljo, kar je postal tudi eden od prepoznavnih znakov naše družine.

Seveda nismo zapostavili dejstva, da živimo v državi, ki slovi po svojih vrhunskih vinih in vinarjih. Tudi s temi smo se povezali in ni je hedonistične pojedine pri nas, ki je ne bi nadgradila tudi žlahtna kapljica.

Imamo torej vse, kar bi si zaželel nekdo, ki na novo odpira restavracijo. A restavracija v resnici ni tisto, kar smo si želeli. Kapaciteta naših prostorov je skromna in želeli smo ohraniti pristnost, ki jo doživi vsak prijatelj, ki pride na obisk. Želeli smo imeti neposreden stik z gosti, se znjimi podružiti, veseliti in se od njih učiti. Zato smo se odločili, da bomo na Domačija Butul predstavili ljudem, kako mi živimo in zakaj se nam zdi povezanost z lokalnim okoljem tako zelo pomembna. To udejanjamo prek tematskih kulinaričnih delavnic, degustacij, predstavitev in predavanj. Za zaključene družbe prirejamo tudi degustacijske večerje, ljudi izobražujemo o uporabi divjih in gojenih zelišč iz našega okolja in naslpoh podajamo znanje o tem prelepem okolju, v katerem živimo.

 

Vir: www.butul.net

Additional Info

  • Nakup: np
  • Prenočišča:

    3 x sobe 13 ležišč

  • Telefon: 05 631 17 77
  • GSM: 041 718 219
  • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Pošta: 6000 Koper
  • Naslov:

    Manžan 10d

  • Naziv: Domačija Butul
  • Vrsta ponudnika: Apartmaji/sobe

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 541 gostov in ni članov .

Top