Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Kaj obiskati v hrvaški Istri

Edinstvena kombinacija razčlenjene obale s številnimi znanimi mesti na obali in privlačnimi manjšimi ribiškimi kraji ter zaledja z živopisnimi hribčki ter srednjeveškimi mesteci poleg dveh gorskih masivov Istro spreminjajo v popolno destinacijo za vse ljubitelje narave in aktivnega dopusta.

Razčlenjena obala polotoka se deli na severno, južno in vzhodno, najbolj znane znamenitosti na istrski obali, ki se jih splača obiskati, pa so:
• Limski kanal, zaliv med Vrsarjem in Rovinjem na zahodni obali,
• Narodni park Brioni ter
• rt Kamenjak v Premanturi na južni obali.

V zaledju Istre najdete številne impresivne hribčke, ki se z vijugastimi cesticami spuščajo v nižine in doline, kjer so z delovanjem sil na kraški teren nastale tudi znane jame:
• Pazinska jama v Pazinu,
• jama Baredine blizu Poreča,
• Feštinsko kraljevstvo pri Žminju.

Čeprav ima Istra več kot tisoč jam, so Pazinska jama ter Pazinski ter Zarečki krov, ki se raztezajo po dolini Pazinčice, glavna znameniitost v osrednji Istri ter zaščitena pokrajina. Številni slapovi v osrednji Istri svoj čar v vsej svoji polnosti pokažejo spomladi in jeseni, ko se napolnijo z vodo. Med njimi vam še posebej priporočamo slap Sopot, Benkovski slap in slapove Butonige.

Ljubitelji planinarjenja lahko v Istri osvojijo gori Učka in Ćićarija, dva gorska masiva s številnimi urejenimi pohodniškimi in planinskimi potmi, kanjon Vela Draga, ki se nahaja na zahodnem pobočju Učke, pa je še ena priljubljena znamenitost tako planincev kot tudi plezalcev!

Najbolj znane kulturne znamenitosti v Istri
Raziščite številne kulturno-zgodovinske znamenitosti med svojim bivanjem v Istri: obiščite rimske spomenike, srednjeveške gradove in utrdbe, živopisna mesteca na hribčkih in staromestna jedra majhnih obalnih ribiških krajev. Odkrijte številne mistične cerkve, kateri stene krasijo ohranjene freske.

Rimski spomeniki v Istri. Vtis zbujajoči rimski spomeniki v Istri so še danes najboljše ohranjeni v Pulju! Ogled puljske Arene, šeste največje, kar so jih Rimljani zgradili, vas ne bo pustil ravnodušnih, sprehod po Pulju pa vam bo razkril tudi ostale dragocene zapuščine rimskega obdobja: Avgustovo svetišče na Forumu, Slavolok sergijevcev ter Majhno rimsko gledališče.

Če boste obiskali Poreč, boste opazili edinstveno arhitekturo njegovega starega dela, dve najbolj znani ulici za sprehod po starem delu mesta, Cardo Maximus in Decumanus, pa segata prav v rimsko obdobje.

Srednjeveške utrdbe in gradovi v Istri
Vpliv srednjeveške kulture se v Istri najlepše opazi pri številnih ohranjenih utrdbah in srednjeveških gradovih. Obiščite katerega od njih:
• grad Pazin, grad Pietrapelosa Buzet, Dvigrad, grad Morosini-Grimani, grad Boljun;
• srednjeveška mesteca: Motovun, Grožnjan, Oprtalj, Završje.

Freske v Istri
Obiščite cerkve v Istri in občudujte primerke srednjeveškega stenskega slikarstva ter dela številnih mojstrov! Najbolj znana ohranjena freska je »Mrtvaški ples« iz leta 1474, ki se nahaja v cerkvici Svete Marije na Škriljinah pri Bermu.

Gastronomija v Istri
Imate raje ribe ali meso? Ne glede na odgovor ste na pravem mestu! Istrska kuhinja je kombinacija vplivov sredozemske gastronomije na obali in kontinentalne tradicionalne v zaledju. Istra je bila že nekaj let razglašena za regijo z najboljšimi olivnimi olji na svetu.

Medtem ko lahko na obali uživate v ribjih in morskih specialitetah, se lahko v zaledju Istre prepustite raziskovanju tradicionalne kuhinje in njenih glavnih domačih živil, mesa in suhomesnatih izdelkov, gob in tartufov, domačih sirov in sladkih medenih izdelkov. Številni vinarji na polotoku bodo s svojimi vrhunskimi vini in domačimi likerji osvežili in okrepčali vsakega gosta.

https://www.porton.hr/si/blog/kaj-obiskati-med-bivanjem-v-istri

Read 187 times

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 120 gostov in ni članov .

Top