Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Istrska arhitektura in prenova

Posebna vrednost prostora naše naselitve je pestrost in raznolikost kulturnih krajin. Nedavna analiza je pokazala, da so v razvojno prednostnih krajinah – v neposredni okolici večjih mest in ob novo oblikovanem avtocestnem križu -, podedovane urbanistične in arhitekturne kakovosti izginile, medtem ko so v od razvoja odmaknjenih kulturnih krajinah še ohranjene.

Med te krajine sodi Istra, skupaj z Goričkim, Kozjanskim, Cerkljanskim, Škofjeloškim hribovjem in tako dalje. Kar pomeni, da je v Istri še ohranjen v stoletjih razvoja izoblikovan poselitveni vzorec, v arhitekturi pa po številu še vedno prevladujejo stare stavbe, mnoge so tudi kakovostno obnovljene in prenovljene.

Prenova ima prednost pred gradnjo novega. Osebne izkušnje avtorice odkrivajo, da je moč prav vsako še tako poškodovano stavbo kakovostno popraviti in jo prilagoditi sodobnemu bivanju. Zagotovo pa bo v prenovo močno poškodovane hiše potrebno vložiti več časa in denarja kot v prenovo zdrave. Mnoge so v tako dobri kondiciji, posebej v Istri, kjer so zidovi iz upornega kamnitega gradiva in je talne vlage malo, da je nova uporaba lahko izpeljana le z minimalnimi popravki in prilagoditvami sodobnemu bivanju.

Pri premišljanju in iskanju odgovora na vprašanj, podreti ali obnoviti, moramo v prid prenove izpostaviti še zadnje ugotovitve tujih strokovnjakov in arhitektov. Sodobno življenje v stari hiši je dragocen dar, ki nas nehote veže s časom, ki je odtekel, ta vez pa je za dosego sodobne kakovosti bivanja še kako potrebna.

Redke stare hiše se prenavljajo ali obnavljajo. Še manj je takih, pri katerih je prenova celovita in kakovostno izpeljana z upoštevanjem načela, da se mora pri prenovi ali obnovi ohraniti čim več izvornega. V naselbinah v neposrednem zaledju naših obmorskih mest je vse več novogradenj, ki kar je skrb zbujajoče, niso v skladu z lokalno izkušnjo.

Pred tremi desetletji je Matjaž Kmecl v Zakladih Slovenije zapisal: »Koštabona je ena najlepše organiziranih vsi v Slovenski Istri. Leži na široki polici nad dolino, mreža ulic ima obliko drevesa: deblo je glavna ulica, od nje se stranske širijo kot veje. Dominantni pri tem sta obe cerkvi – prva na začetku vasi, druga utrjena, na robu pomola.« Danes je prav zaradi globalno oblikovanih stav, njena lepot ranjena! Če se bo začet proces razvoja, v katerem ima številčnost prednost pred kakovostjo in v urejanju prostora globalnost pred arhitekturno identiteto, proces, s katerim krhamo ravnovesje in podiramo gradnike naše graditeljske kulture, nadaljeval in se širil tudi v notranjost te izjemne urbano in arhitekturno lepe pokrajine, se lahko zgodi, da se bo istrska pokrajina v kratkem pridružila identitetno uničenim. Upam, da se to ne bo zgodilo!

Iz intervjuja z dr. Živo Dreu, objavljeno v reviji Obala plus, številka 44. oktober 2022

Vir: https://obalaplus.si/sodobno-zivljenje-v-stari-hisi-je-dragocen-dar/

Read 157 times

Novo na portalu

cache/resized/ebb94b257960895cdfdbda8edc9d4c87.jpg
Pisana zgodovina
cache/resized/b0bdb1262f09d9c5ca9adc1f09643025.jpg
Cerkve in samostani
cache/resized/95066bfe644a116f2305acfb85334b81.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/7fab58af1da98b2094a8c5a5ad4e5385.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f81933ad0f622d1024d7e93d8b80f49c.jpg
Kulturne znamenitosti

Na strani je 49 gostov in ni članov .

Top