Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Koper mestna tržnica

Kot vsako pravo mediteransko mesto ima tudi Koper mestno tržnico oziroma prostor, kjer se domačini redno srečujejo, kramljajo in nakupujejo. Posebno živahno je ob sobotah dopoldne, ko tržnico obišče največ ljudi, ki svoje nakupe po navadi zaključijo s kavo v bližnjih lokalih. Nahaja se ob vstopu v staro mestno jedro in s stojnicami poživlja utrip mestnega jedra.

Tržnica obratuje od ponedeljka do sobote (z izjemo praznikov) od 7. do 13. ure. Na stojnicah tržnice lokalni kmetje prodajajo svoje pridelke. Prepričajte se o svežem in polnem okusu domačega sadja in zelenjave ter povprašajte branjevke za nasvet o najboljšem načinu priprave jedi iz domačih dobrot.  V bližini tržnice sta tudi 2 ribarnici, kjer je na voljo sveža ponudba rib.

Na poti do mestne tržniceNa poti do mestne tržnice
Odprti del tržnice ne predstavlja zgolj prostor za nakup mediteranskega sadja in zelenjave, temveč tudi priložnost za druženje domačinov in drugih prijateljev mesta. Že v preteklosti je bila tržnica stičišče in zbirališče mestnega življenja, kjer so prebivalci trgovali, razpravljali o aktualnih temah in se zabavali.


Zgodovinski razvoj tržnice
Na mestu današnje koprske tržnice je bilo nekoč morje z manjšim škverom (za izdelavo in popravilo manjših lesenih ladij). Do njega so ladje priplule po kanalu ob južnem robu mesta, pri čemer so pot do Mudinih vrat prečkale s pomočjo dvižnega mostiča.

In če se pomaknemo nazaj v beneško obdobje, je funkcijo tržnice in komercialnega središča mesta imel trg Brolo.

Tržnica je bila zasnovana v petdesetih letih 20. stoletja. Leta 1991 je bila mestna tržnica povsem prenovljena. Danes koprska tržnica obsega 5.817 m² površin, od tega je 1.147 m² odkritih in namenjenih stojnicam. Marjetica Koper ima v upravljanju odprti del tržnice na ploščadi okrog vodnjaka, kjer svoje domače pridelke ponujajo branjevke.

Na zanimiv način priča o povezavi med Istro in daljno Japonsko; krasi jo namreč kamnita fontana, ki jo je izdelal japonski kipar Masayukio Nagase. Ta je med letoma 1979 in 1994 živel in ustvarjal v tem prostoru. Tik ob tržnici je park, poimenovan po primorskem zdravniku Robertu Hlavatyju (1897 – 1982). Iz parka pa na sprehod ob morju vabi dolga Semedelska promenada. V desni smeri pa nas vabi koprska riva za sprehajanje in restavracijami z dobro kavo. Pravi košček Mediterana, kot se za Jadran spodobi. Vzdolž teče enosmerna cesta, ki objema celotno staro mestno jedro, približno vzdolž mesta, kjer je nekoč stalo mestno obzidje.
Izdelek japonskega kiparjaIzdelek japonskega kiparja Masayukio Nagase
Zadnja prenova mestne tržnice
Mestna občina Koper je v okviru približno 1,2 milijona evrov vredne naložbe branjevkam in branjevcem zagotovila prijaznejše pogoje za delo, uporabnikom pa boljšo nakupovalno izkušnjo.

V sklopu približno 1,2 milijona evrov vredne naložbe, je občina nad mestno tržnico uredila nadstrešek, ki ne bo ustvaril učinka tople grede, prostor pa bo dovolj svetel. Na nadstrešku sta v celoti zastekljena pas ob fasadi objekta in sredinska črta, nanj pa je umeščenih tudi 56 točkovno razpršenih oken. Ta bodo na posebnih distančnikih od strešine odmaknjena tako, da bodo odprtine omogočale kroženje zraka oziroma odvod toplega zraka v poletnih mesecih, ne da bi to vplivalo na zaščito pred vremenskimi vplivi.

Poleg funkcionalnega nadstreška so prenovili še talno ploščad in komunalno infrastrukturo ter uredili razsvetljavo in dostop do tržnih prostorov s sprehajalnega pasu. Z odstranitvijo betonskega robnika so izničili višinsko razliko, s tem pa olajšali dostop gibalno oviranim osebam. Peške in pešci bodo odslej Pristaniško cesto lahko prečkali točno pred vhodom na tržnico, kjer po novem rastejo zimzelene velecvetne magnolije.

Prenovljena mestna tržnica pred otvoritvijoPrenovljena mestna tržnica pred otvoritvijo

Nova tržnica se bo lahko spremenila tudi v prireditveni prostor. V vertikalno strešno konstrukcijo so namreč vgradili elektroinštalacijo z dodatno priključno močjo. Tržnica tako ne bo le kraj nakupov istrskih dobrot, ampak tudi prostor za srečevanje, druženje in spoznavanje ljudi, značaja našega mesta in podeželja.

Viri:
https://www.marjeticakoper.si/dejavnosti/trznica/
https://primorska24.si/danes-v-kopru-otvoritev-trznice-v-cetrtek-parkirne-hise-sonce/
https://visitkoper.si/kaj-poceti-v-kopru/nakupovanje/
https://visitkoper.si/ponudniki/koprska-trznica/

Read 295 times sreda, 07 december 2022 21:10

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 67 gostov in ni članov .

Top