Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Prenova ali novogradnja

V slovenskih aktih, ki so sprejeti s ciljem kakovostnega razvojnega oblikovanja prostora, je zapisano, da ima prenova prednost pred gradnjo novega.

V praksi se ta zaveza, ki je oblikovana v skladu z načeli varstva okolja, udejanja. Osebne izkušnje odkrivajo, da je moč prav vsako še tako poškodovano stavbo kakovostno popraviti in jo prilagoditi sodobnemu bivanju. Zagotovo pa bo v prenovo močno poškodovane hiše potrebno vložiti več časa in denarja kot v prenovo zdrave. Mnoge so v tako dobri kondiciji, posebej v Istri, kjer so zidovi iz upornega kamnitega gradiva in je talne vlage malo, da je nova uporaba lahko izpeljana le z minimalnimi popravki in prilagoditvami sodobnemu bivanju.

Pri premišljanju in iskanju odgovora na vprašanj, podreti ali obnoviti, moramo v prid prenove izpostaviti še zadnje ugotovitve tujih strokovnjakov in arhitektov. Sodobno življenje v stari hiši je dragocen dar, ki nas nehote veže s časom, ki je odtekel, ta vez pa je za dosego sodobne kakovosti bivanja še kako potrebna.

Redke stare hiše se prenavljajo ali obnavljajo. Še manj je takih, pri katerih je prenova celovita in kakovostno izpeljana z upoštevanjem načela, da se mora pri prenovi ali obnovi ohraniti čim več izvornega. V naselbinah v neposrednem zaledju naših obmorskih mest je vse več novogradenj, ki kar je skrb zbujajoče, niso v skladu z lokalno izkušnjo. Pred tremi desetletji je Matjaž Kmecl v Zakladih Slovenije zapisal: »Koštabona je ena najlepše organiziranih vsi v Slovenski Istri. Leži na široki polici nad dolino, mreža ulic ima obliko drevesa: deblo je glavna ulica, od nje se stranske širijo kot veje. Dominantni pri tem sta obe cerkvi – prva na začetku vasi, druga utrjena, na robu pomola.« Danes je prav zaradi globalno oblikovanih stav, njena lepot ranjena! Če se bo začet proces razvoja, v katerem ima številčnost prednost pred kakovostjo in v urejanju prostora globalnost pred arhitekturno identiteto, proces, s katerim krhamo ravnovesje in podiramo gradnike naše graditeljske kulture, nadaljeval in se širil tudi v notranjost te izjemne urbano in arhitekturno lepe pokrajine, se lahko zgodi, da se bo istrska pokrajina v kratkem pridružila identitetno uničenim. Upam, da se to ne bo zgodilo!

Ali se stara hiša ohrani ali ne, je odločitev lastnika. Izobražen in ozaveščen lastnik se bo zagotovo odločil za prenovo ali obnovo, vendar pa bo celoten proces prenove težko izpeljal sam, tudi če je arhitekt. Z jasnim hotenjem, da se vse vredno ohrani, bo moral občasno vključiti strokovnjake, na primer statika, ki mu bodo z nasvetom pomagali pri razrešitvi tega ali onega problema, ki se pogosto tudi nepričakovano pokaže pri zdravljenju in preoblikovanju starega. Posebno vztrajnost pa bo od lastnika zahtevala izbira izvajalcev. Strokovnjakov, ki obvladajo s prenovo povezana znanja, je namreč glede na povpraševanja premalo! Malo je zidarjev, ki mešajo malto za zidanje z apnom in ometavajo hiše z apnenimi ometi! V Sloveniji so redki primeri, ko lastniki tudi sami fizično izpeljejo vsa prenovitvena dela. V Škocjanu pri Divači je odlično prenovljena Stara Kaplanja, vzor takšnega dela.

Iz intervjuja dr. Žive Dreu v Obala plus št. 44, oktober 2022, str. 20

https://obalaplus.si/sodobno-zivljenje-v-stari-hisi-je-dragocen-dar/

 

Read 318 times

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 70 gostov in ni članov .

Top