Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Koper palača Sabini - Grisoni

Palača Sabini – Grisoni v starem historičnem mestnem jedru Kopra je vsaj deloma srednjeveškega izvora in je verjetno nastala z združitvijo več objektov. Sedanji videz je dobila med posegi v 18. in 19. stoletju.

Stavba ima veliko zgodovinsko in simbolno vrednost tudi zaradi njenih predhodnih lastnikov. Palača Sabini – Grisoni je leta 1736 postala last družine grofa Santa Grisonija. V tem času sta v njej živela zakonca Grisoni, ki sta svoja pozna leta posvetila dobrodelnemu delovanju: med drugim sta podpirala vrtec, mestne bolnišnice in z letnimi dotami skrbela za revna koprska dekleta in vdove, po smrti grofa Grisonija pa je Maria Anna Grisoni v skladu z moževo oporoko v stavbi ustanovila sirotišnico, ki je po njeni smrti prešla v upravljanje mesta Koper.

Palača Sabini-Grisoni je arheološko izjemno bogata. O tem pričajo številne arheološke ostaline, ki so jih našli v okviru obnove poslopja in so zgovoren dokaz o pestri preteklosti tega območja. Keramika, cisterna in zidovi, ki so jo obkrožali, pričajo, da je bila notranjost objekta v novoveškem času dvorišče, skeletno grobišče ob zunanjem delu pa najverjetneje datira v poznoantično obdobje.

Do nedavnega je bila stara gotska stavba na Vergerijevem trgu varovana zgolj kot del historičnega mestnega jedra. Ob začetku prenove v letu 2021 so sondažne raziskave razkrile bogate stenske poslikave iz 18. in 19. stoletja. Ob nadaljnjem odkrivanju poslikav je koprska občina v posvetu s pristojnimi konservatorji in restavratorji sklenila poiskati način za ohranitev ter prezentacijo odkritega spomenika.

Detajl notranjostiDetajl notranjosti

Med obnovo so delavci v notranjosti in ob palači odkrili zanimive arheološke ostaline. Da ima stavba tudi dediščinsko vrednost, je potrdilo prvo sondiranje ostenja, Javni zavod za varstvo kulturne dediščine, ki je izvajal obsežne arheološke raziskave, pa je odkril kar dve plasti bogatih poslikav – eno iz 18. in drugo iz 19. stoletja. Mestna občina Koper je zato v sodelovanju z zavodom stavbo najprej vpisala v nacionalni register kulturne dediščine, občinski svet pa je nato oktobra 2021 palačo Sabini-Grisoni razglasil za spomenik lokalnega pomena.
Dotrajana palača Sabini GrisoniDotrajana palača Sabini Grisoni

Prav zaradi najdbe poslikav so bila obnovitvena dela zahtevnejša, poleg tega je občina prilagodila načrt obnove in tlorisno zasnovo na način, da bi zaščitili in odkrili čim več poslikav. Poslikave v prvem nadstropju je občina večinoma fiksirala in zaščitila pred morebitnimi mehanskimi poškodbami. Dodatno je odkrila in restavrirala celotno poslikavo stopnišča ter deloma odkrila in restavrirala eno izmed poslikav v prvem nadstropju.

Obnovljeno stopnišče palače Sabini   GrisoniObnovljeno stopnišče palače Sabini - Grisoni

Z umestitvijo številnih dejavnosti v objekt palače Sabini-Grisoni je občina poskrbela za revalorizacijo zgodovinske stavbe kot stičišča lokalne skupnosti, obenem pa znova odkrila in povrnila sijaj še enemu doslej skritemu koprskemu biseru.

Danes namesto sirotišnice tu delujejo različni socialno-varstveni programi: v pritličju dnevni center za starejše in društvo za duševno zdravje Šent, v nadstropjih pa Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Istre s predavalnico, dvorano in sejno sobo, ki je na razpolago tudi širši javnosti.

Pred prenovoPalača Sabini - Grisoni pred prenovo

In po prenoviIn po prenovi

Viri:
KP MOK št. 41
https://www.koper.si/palaca-sabini-grisoni-dobila-novo-podobo/
https://www.regionalobala.si/novica/dotrajana-palaca-sabini-grisoni-v-obnovo-po-prenovi-v-njem-ne-vec-eden-ampak-dva-dnevna-centra
https://outsider.si/biro-42-palaca-sabini-grisoni/

Read 318 times

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 199 gostov in ni članov .

Top