Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
Uživajmo podeželje II Projekt Uživajmo podeželje je dobil nadaljevanje Foto: https://ekopercapodistria.si/novice/projekt-uzivajmo-podezelje-dobil-nadaljevanje/

Uživajmo podeželje II

Prvi kolesarsko-pohodniški vodnik po Slovenski Istri z naslovom Uživajmo podeželje, ki je izšel leta 2013 - glej spustni zavihek "Vodnik po poteh" na portalu Traven -  je dobil nadaljevanje.

Uživajmo podeželje 2 vključuje 53 tematskih poti, ki so bile nadgrajene, urejene in očiščene, vzpostavljena pa sta bila tudi pravilnik o označevanju poti in register tematskih poti.

Namen projekta je ureditev označevanja poti v vseh obalnih občinah in postavitev temeljev za njihovo povezovanje tudi na drugih področjih, kakor tudi razbremenitev obalnega pasu s preusmeritvijo obiska v zaledje. Obalne občine bi s tem rade dosegle skupno promocijo in nadgradnjo infrastrukture in aktivnosti, ki jih nudi podeželje.

Z vzpostavitvijo pravilnika, registra poti, nadgradnjo obstoječih ter dodajanjem novih poti se bo izboljšalo obstoječo infrastrukturo (tudi informacijsko). Poleg tega se bo z vzpostavitvijo pravil izboljšalo prostorsko načrtovanje in upravljanje z okoljem. Z vzpostavitvijo skupnega interaktivnega zemljevida - nanj še čakamo - se bo povečala prepoznavnost območja oziroma enotne destinacije nasploh.

Eden od rezultatov projekta je tudi izdelava registra pohodnih, kolesarskih, konjeniških, učnih in plezalnih poti v štirih obalnih občinah: Občini Piran, Občini Izola, Mestni občini Koper in Občini Ankaran. Pri tem so ugotovili, da je na območju slovenske Istre vsaj 70 poti, ki skupno merijo več kot 1500 kilometrov. Med njimi je 28 pohodnih, 20 kolesarskih, 16 učnih, tri konjeniške poti in tri naravna plezališča. V vodnik so vključili 53 najbolj primernih, urejenih, vzdrževanih in ustrezno označenih poti, od tega 28 pohodnih, 17 kolesarskih, pet učnih in tri konjeniške.

V registru od strani 44 pa do 278 so popisane in na zemljevidu označene vse poti. Register je dostopen na tej povezavi. Dobro je pogledati dokument že od strani 9 dalje, kjer so pregledno zbrane informacije o tematskih poteh Slovenske Istre.

Viri:
https://www.regionalobala.si/novica/nadaljevanje-projekta-uzivajmo-podezelje-vodnik-vsebuje-53-tematskih-kolesarsko-pohodniskih-poti-po-
https://www.piran.si/objava/238542
https://www.piran.si/DownloadFile?id=336353

Na strani je 50 gostov in ni članov .

Top