Priprava:
1. Paradižnike očistimo, če se nam ljubi, tudi olupimo, in narežemo na kocke. Mladih bučk ne lupimo, le narežemo na kocke. Sesekljamo čebulo in ločeno česen.
2. Segrejemo oljčno olje, popražimo čebulo, minuto ali dve, dodamo česen, in ko zadiši še bučke. Bučke se naj vsaj malo popečejo, nato jih zalijemo s paradižnikom.
3. Solimo in popramo po okusu, začinimo z origanom in pražimo pri blagi temperaturi. Paradižnik je dovolj sočen, da ni treba dodajati vode. Ponev lahko tudi pokrijemo in tako zadržimo tekočino, da se bučke zmehčajo, nato jo med mešanjem izparimo.
4. Odstavimo in dodamo svežo baziliko ter pustimo, da se omaka navzame njenega aromatičnega okusa.
5. Namesto svežega paradižnika bi lahko uporabili kozarec paradižnikove omake.
6. Omaka je lahko nadev za slane palačinke, prelijemo jo čez testenine ali z njo pripravimo preprosto poletno pico.