Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Nacionalna poklicna kvalifikacija (NPK) Suhozidar/suhozidarka

  • 23/01/2021

Prehodili smo dolgo pot do trenutka, ko je postopek za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK) Suhozidar/suhozidarka postal operativen.

Zahvaljujoč številnim deležnikom je mogoče odslej organizirano pridobiti skorajda že pozabljena znanja o gradnji suhega zida in dokazilo o poklicni usposobljenosti. Za pridobivanje lastnih veščin, iz spoštovanja do gradnikov kulturne identitete Slovenske Istre, iz potrebe po vzdrževanju izvirnega istrskega ambienta, tudi kot dopolnilna dejavnost.

Potem ko smo na Centru za poslovno usposabljanje pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) dobili močno oporo in potrebne napotke, smo leta 2015 Dejan Zadravec, Nika Berlot Zadravec in Vinko Zupančič na GZS podali pobudo za pričetek postopka priprave Nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK) Suhozidar/suhozidarka. Združenje je sprejelo našo pobudo in jo posredovalo Komisiji za strokovno usposabljanje pri nacionalnem Centru za poklicno izobraževanje (CPI). Celoten postopek je izdatno podpiral Center za poslovno usposabljanje iz Ljubljane in ravnateljica višje šole ga. Barbara Kranjc.

Komisija za strokovno usposabljanje pri CPI je februarja 2016 pobudo sprejela in potrdila. Še se spomnim, kako na tesno je šlo. CPI je imel namreč, kot običajno, omejena sredstva in je lahko realiziral le po dve pobudi na leto …

CPI je oblikoval komisijo za pripravo poklicnega standarda in kataloga znanj; njeno delo je usklajevala Barbara Kunčič Krapež. V komisijo smo se vključili člani mreže: dr. Borut Juvanec s Fakultete za arhitekturo in gradbeništvo iz Ljubljane, Eda Benčič Mohar s piranske in Eda Belingar z novogoriške enote ZVKDS, Danilo Antoni (Partnerstvo kraške suhozidne gradnje), Nika Berlot Zadravec (Hiška s.p.), Dejan Zadravec (Društvo Jugna) in Vinko Zupančič (Zavod Traven).

Komisija je v dobrem letu dni opravila svoje delo; rezultat sta Poklicni standard in Katalog znanj.NPK smo dobili leta 2017, po dveletnih prizadevanjih mnogih organizacij in posameznikov.

Strokovni odbor za poklicne standarde Sveta Republike Slovenije za poklicno in strokovno izobraževanje je junija 2017 sprejel predlagane standarde za NPK Suhozidar/suhozidarka, nakar je bil potreben le še podpis takratne resorne ministrice Anje Kopač Mrak in objava v Uradnem listu RS. Tako smo julija 2017, po dveletnih prizadevanjih mnogih organizacij in posameznikov, dobili nacionalno poklicno kvalifikacijo za veščine suhozidne gradnje.

Sledil je naporen postopek implementacije NPK Suhozidar/suhozidarka. Potrebno je bilo pridobiti in usposobiti člane Komisije za preverjanje in potrjevanje NPK, svetovalca za NPK in izvajalca praktičnega dela preverjanja NPK. Vsi sodelujoči v omenjenih vlogah so morali v letu 2018 opraviti izobraževanje in pedagoško andragoški izpit na Državnem izpitnem centru.
Leta 2019 je Mestna občina Koper za preverjanje znanja za pridobitev kvalifikacije Suhozidar/suhozidarka dala v souporabo prostore v Bržanovi domačiji v Smokvici. S tripartitno pogodbo so se vaščani Smokvice in Krajevna skupnost Gračišče, Mestna občina Koper ter društvo Jugna dogovorili o sodelovanju.

Zaključno dejanje celotnega postopka se je zgodilo 27. 11. 2019, ko je Komisija za ugotavljanje izpolnjevanja predpisanih pogojev za izvajanje postopkov preverjanja in potrjevanja NPK na lokaciji Bržanove domačije v Smokvici ugotovila, da so poligon za praktično preverjanje veščin in pripadajoči delovni prostori primerni za izvajanje postopkov preverjanja in potrjevanja NPK.

Oseba, ki želi pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo Suhozidar/suhozidarka, mora z ustrezno dokumentacijo dokazati, da je v zadnjih treh letih izvedla dela pri gradnji suhozidanih objektov: gradnjo prostostoječega zidu, podpornega zidu, tlaka s kamnitimi ploščami in stopnic ter sanacijo ali obnovo vsaj dveh od zgoraj naštetih suhozidanih objektov.

Pričnite pripravljati osebno mapo ter se udeležite delavnic in usposabljanj s področja gradnje suhih zidov!

Vinko Pisar

Novo na portalu

cache/resized/6650e3667f9f8746ab825be376c1ae08.jpg
Pisana zgodovina
cache/resized/738838650dc47260ab400387e75771bd.jpg
Zgodbe (in spomini)
cache/resized/ebb94b257960895cdfdbda8edc9d4c87.jpg
Pisana zgodovina
cache/resized/b0bdb1262f09d9c5ca9adc1f09643025.jpg
Cerkve in samostani
cache/resized/95066bfe644a116f2305acfb85334b81.jpg
Kulturne znamenitosti

Na strani je 222 gostov in ni članov .

Top