Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
Portorož vila Gloria Mirni kot 1 Portorož, vila Gloria, glavna fasada, stanje po obnovi (foto: V. Prohinar)

Portorož vila Gloria Mirni kot 1 Featured

Vila Gloria (Valeria) stoji v središču Portoroža zahodno od Koprske ceste, neposredno za starim hotelom Palace.

No območju Mirni kot, kjer je od preloma 19. In 20. Stoletja na terasastem pobočju zraslo več kot deset vil, so se v bistvenih potezah ohranile le tri (Mirni kot 1, 3 in 9). Vse ostale vile so bile v stavbni zgodovini predelane za potrebe uporabnikov do te mere, da so izgubile bistvene značilnosti te skupine umetnostno arhitekturne dediščine starega Portoroža.

Prvotno enonadstropna vila Valeria je bila kmalu po letu 1910 nadzidana za eno nadstropje.

 Projekt nadzidavePAK, enota Piran, fond občina Piran, avstrijsko obdobje. A.e. 432 (1910/V) št. Dokumenta 1914, projekt nadzidave. 10. Maj 1910 (foto: V. Prohinar)

 Vila pravokotnega tlorisa s stopniščnim delom ob zadnji fasadi ima triosno zasnovano glavno južno fasado, dvoosno zasnovani stranski fasadi ter neobdelano zadnjo fasado. Osrednja os glavne fasade je naglašena z glavnim vhodom s stopniščem v pritličju, balkonom z balustradno ograjo v prvem nadstropju ter napisom na polju pod oknom v drugem nadstropju. V osrednji osi nadstropnih etaž izstopa od ostale površine v širini balkona rizalitno polje. Fasado členijo v ometu izvedeni profilirani zidni venec nad pritličjem, gladek fasadni venec med prvim in drugim nadstropjem ter zaključni gladek venec pod napuščem z dekorativnim pasom šahovnice v treh vrstah po vsej širini glavne in stranskih fasad.

Pritlični pas glavne fasade je členjen s kamnitim podzidkom iz skrbno rustično obdelanega lokalnega sivorjavega peščenjaka, nad podzidkom je fasadna površina pritličja členjena z rustično obdelavo, izvedeno v ometu, ter ob straneh zaključena s poudarjenimi šivi, izvedenimi v ometu.

Dekorativno oblikovanje prvega nadstropja glavne fasade je izvedeno najbogatejše, izstopajoče rizalitno polje poveže naglašeno osrednjo os prvega in drugega nadstropja. Nad balkonskim vhodom in oknoma v stranskih oseh prvega nadstropja so dekorativna segmentna polja – čela s cofastimi zaključki ob straneh, izvedena v kombinaciji belega kamna (profilirane preklade nad okni) ter ometa. Ob straneh nadstropnih etaž fasadno površino zaključi vertikalni pas stiliziranih kanelur, ki je v prvem nadstropju igrivo dopolnjen z motivom treh krogov v secesijskem slogu. Fasado zaključi gladek v ometu izvedeni venčni zidec z dekorativnim pasom šahovnice po vsej širini.

Vzhodna fasada je tako kot zahodna zasnovana dvoosno, skrbno izdelana dekoracija se neprekinjeno nadaljuje iz glavne fasade, shema dekorativne členitve se ponovi v vseh detajlih, le pritlični pas je gladko obdelan, podzidek je nakazan le v grobo obdelanem ometu. Na vzhodi fasadi je v južni osi drugega nadstropja ohranjeno značilno v ometu izvedeno slepo okno, ki uravnoteži kompozicijsko zasnovo fasade. Zahodna fasada je v detajlih oblikovana nekoliko skromneje. Štirikapna streha, krita z opečnimi korci, sloni na nizu lesenih konzol, žlebovi slonijo na značilnih dekorativnih kovinskih nosilcih, ki igrivo popestrijo celotno podobo vile.

Vila je danes urejena v štiri stanovanjske enote, nekaj sprememb je doživela tudi notranjščina, ki je sicer dobro vzdrževanja. Ohranjena so avtentična gradiva nosilnih obodnih zidov, ki so v kleti, pritličju in prvem nadstropju zidani iz lokalnega kamna, drugo nadstropje pa je nadzidano v opeki, ter lesene medetažne konstrukcije.

V notranjščini je ohranjeno stopnišče, izvedeno v tehniki teraca, ki vodi do prvega nadstropja, medtem ko je je ohranjeno avtentično stopnišče do prostorov drugega nadstropja leseno in oblikovano v secesijskih formah. Hiša je opremljena z značilnimi lesenimi dvokrilnimi polkni.

Vir:
https://www.zvkds.si/sites/www.zvkds.si/files/upload/files/publications/045_2009_varstvo_spomenikov_porocila.pdf




 

Read 573 times četrtek, 31 december 2020 07:27

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 143 gostov in ni članov .

Top