Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
Koprski mestni parki Park in novo mestno kopališče

Koprski mestni parki

Zanimivost Kopra so tudi mestni parki. Dva sta še v nastajanju, a ju je vredno omeniti, saj bosta temeljito spremenila podobo mesta že v letu 2021.

Poleg parkov, ki jih omenjamo v nadaljevanju, premore Koper še številne prijetne kotičke s parkovno ureditvijo, tako da je sprehod po Kopru lahko zanimivo odkrivanje mediteranske duše mesta.


Mestni park ob Semedelski promenadi
Najnovejši in zagotovo najbolj zanimiv je mestni park ob Semedelski promenadi z rekreacijskimi površinami in igrišči za odbojko na mivki.

Zelene površine z avtohtonimi rastlinskimi vrstami, povezovalne poti, tlakovana območja za družabne in športne igre na prostem, vodni elementi, prireditveno območje s tribunami, otroško igrišče in zelenica za pse, urbana oprema – vse to vam nudi ta park ob morju, le streljaj od samega središča mesta.

Park je za svojo zasnovo prejel mednarodno nagrado The Plan Award v sekciji krajinske arhitekture.

Mestni park ob Semedelski promenadicMestni park ob Semedelski promenadi

Ureditev parka ob Semedelski promenadi v Kopru nudi enovito in privlačno podobo, ki z intenzivno zaledno ozelenitvijo preglasi raznorodnost okoliških grajenih struktur ter združuje elemente mestne plaže in sodobnega mestnega parka. Osnovni gradnik parka so sproščeno oblikovani, monolitni, valoviti urbani elementi. Njihova kontrolirana postavitev v prostor v kombinaciji s poudarjeno topografijo zelenih površin mehko deli celotno površino parka na posamezne introvertirane programske otoke.

Park na Muzejskem trgu
Park na Muzejskem trgu, kjer je že zrasla podzemna garažna hiša, je zasnoval koprski studio Marasovič arhitekti. Projekt bi naj uresničili do prihodnjega poletja.

Park na Muzejskem trgucPark na Muzejskem trgu

V parku je predvidena precejšnja ozelenitev, ki bo nudila senco, in vodni elementi, ki bodo obenem vnesli v prostor novo zvočno kuliso in s tem nekoliko zmanjšali vpliv prometa in bližnjega pristanišča. Osrednji del bo kamnita ploščad, ki bo omogočala vizualno povezavo med Belvederjem, kjer se odpira pogled na morje in palačo Belgramoni Tacco, kjer domuje koprski pokrajinski muzej. Obdajali jo bodo drevesa, klopi pa tudi premična oprema, kot so stoli ali mize, na katerih bo mogoče tudi odigrati partijo šaha.

Obmorski park med Semedelsko promenado in Žusterno
Ajdovski arhitekturni biro ACMA pa se je lotil načrtovanja novega obmorskega parka, za katerega so nasutje med ustjem Badaševice in Žusterno izvedli že lani, teren pa se medtem mora posesti.

Obmorski park med Semedelsko promenado in ŽusternocObmorski park med Semedelsko promenado in Žusterno

 

Nov park, ki bo imel tudi funkcijo kopališča, se bo raztezal na 22.000 kvadratnih metrih površine. Tudi tu bo prevladovala ozelenitev, ki pa jo bo prekinjala vijugasta peščena pot v obliki – kot so se izrazili v arhitekturnem biroju – vijačnice DNK, dopolnjevale pa jo bodo še druge manjše stezice. Projekt naj bi uresničili do prihodnjega poletja.


Hlavatyev park ob mestni tržnici
Naslednji, manjši, a vsekakor zanimiv, je Hlavatyev park ob mestni tržnici. Park je vedno vreden obiska, a posebno prijeten je v poletnem času, predvsem zaradi sence in sapice, ki se dviga z morja.

Hlavatyev parkcHlavatyev park

Park ima igrala za otroke, odrasli pa si lahko odpočijejo na klopcah ob vodometu. Med letom se v parku odvijajo različne otroške predstave, decembra pa se s svetlobnimi elementi park spremeni v praznično čudežno deželo, ki navduši tako najmlajše, kot tudi mlade po srcu. Park je ime dobil po Robertu Hlavatyju, slikarju in stomatologom, ki je svoj čas živel tudi v Kopru.

Park na Vojkovem nabrežju
Nekoliko skrit pa je park na Vojkovem nabrežju. Pred leti je občina financirala tudi nakup posebne gugalnice za park ob Vojkovem nabrežju, namenjene predvsem gibalno oviranim otrokom, pa tudi odraslim, ki so prikovani na invalidski voziček.

Park na Vojkovem nabrežjucPark na Vojkovem nabrežju

Park na Vergerijevem trgu
Na Vergerijevem trgu je manjši park, ki ga obdaja upravna stavba mestne občine Koper (palača Madonizza), palača Sabini, beneško-gotska hiša Grisoni, hiša Perco ob Verdijevi ulici, hiša Sabini in druge.

Park na Vergerijevem trgucPark na Vergerijevem trgu

Park je priljubljen prostor za uživanje v miru za domačine in turiste. Trg se na severni strani navezuje na ploščad bastiona Belveder ob katerem je nameščeno panoramsko dvigalo. Od tukaj je lep razgled na obalni predel, kontejnersko pristanišče in Marino Koper. Iz Vergerijevega trga se lahko odpravimo na sprehod do Mestnega kopališča Koper, ki je v vročih poletnih mesecih polno osvežitve željnih kopalcev.

Park na trgu Brolo
Je osrednji park v starem mestnem jedru. Celotna površina trga je bila namenjena zbiranju vode, ki se je ob dežju po tlaku stekala v velik zbiralnik. S preprostim sistemom filtracije so si prebivalci tako priskrbeli večje količine pitne vode, ki jih je ob velikih sušah in v času vojn rešila pred žejo. Ostanek tega sta danes dva čudovita vodnjaka, ki ju je dal zgraditi in mojstrsko izklesati podestat Marino Bonzio leta 1485.

Park na trgu BrolocPark na trgu Brolo

Današnja podoba je iz časa po drugi svetovni vojni, ko so na trgu dokončno oblikovali večji park. Trg obdajajo večinoma meščanske palače, ki so dobile sedanja pročelja v drugi polovici 19. stoletja. Med pomembnejšimi objekti na trgu velja omeniti: palačo Vissich-Nardi, Fontico, cerkev sv. Jakoba, škofijsko palačo, palačo Gravisi-Barbabianca ter palačo Brutti.

Viri:
https://www.delo.si/novice/slovenija/koper-bo-imel-dva-nova-parka/
https://www.odprtehiseslovenije.org/objekt/park-ob-semedelski-promenadi-3/
Koper: turistični vodnik po mestu in okolici, Koper, 1988

Read 768 times nedelja, 13 december 2020 17:15

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 163 gostov in ni članov .

Top