Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
Rekviem za palačo Longo – kulturno (znamenitost) sramoto Kopra Foto: Zdravko Primožič/FPA

Rekviem za palačo Longo – kulturno (znamenitost) sramoto Kopra

Zato kličem istrske štrige in štrigone naj zaštrigajo Longo in njene botre, naj jih Luna priklene na spodmole, kakor volkodlake, da se bo njihovo ječanje slišalo daleč v notranjost Istre.

Na mladinski ulici 4 v Kopru so pravkar porušili renesančno palačo Longo iz 16 stoletja. Palača je dolgo samevala in propadala. Zunanjemu opazovalcu pa se vendarle vsiljuje premislek: ali res nismo bili sposobni ohraniti tega koščka istrske identitete? Vselej je lažje kupiti stavbo, jo pustiti klavrno propadati, dokler se ne sesede vase, nakar dobimo zazidalno površino za novogradnjo v središču mesta. Ampak koliko takih renesančnih palač ima Ljubljana (odgovor je: nič), koliko Maribor (enak odgovor), koliko Slovenija?!!! Ogorčen sem kot vsaka občutljiva priča barbarskega dejanja!
https://www.primorske.si/…/renesancno-stavbo-so-morali-poru…

Del zida se je v začetku tega leta zrušil na ulico, gradbena inšpekcija pa je nato ugotovila, da stavba ogroža mimoidoče in okolico, zato je z odločbo 31. januarja lastniku naročila, da jo mora podreti v 30 dneh. To je tudi storil, v naslednjih dneh bo ruševine še odpeljal, ob tem pa bo skušal ohraniti nekatere elemente, na primer grb. Palačo na Mladinski ulici 4 (za koprskim gledališčem in nedaleč proč od Kidričeve ulice) je zdajšnji lastnik kupil od MO Koper na dražbi leta 2010. Zavod za kulturno dediščino mu je v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja določil ostre pogoje, saj bi moral obdržati petmetrski strop prostorov prvega nadstropja. Medtem se je stanje stavbe še poslabšalo in leta 2014 so statiki sektorja za nepremičninsko kulturno dediščino ministrstva za kulturo izdali soglasje za odstranitev stavbe. Ta je bila sicer že nekaj let v zelo slabem stanju in je propadala, delna rušitev zida pred dvema mesecema pa je agonijo zgolj skrajšala. Od 80. let dalje v šestih stanovanjih ni bival nihče. Na njenem mestu bo najbrž zrasel nov poslovno-stanovanjski objekt.
http://www.regionalobala.si/novica/palaca-longo-je-padla-prenevarna-za-obnovo 

Družina ki se ukvarja s turizmom in gostinstvom v sosednji ulici je leta 2010 kupila to hišo in vedeli so da je spomenik 1. kategorije... A oni so vseeno hoteli na račun visokih stropov pridobiti nadstropja a nice šlo saj potem bi morala okna biti drugače in se podobo spomenika ne sme spreminjati... No potem pa pač počakaš da se zruši ali pa celo malo pripomore še pa gre vse po načrtih... V tujini je namerno uničenje kulturnega spomenika oziroma malomarno ravnanje je kaznovano... Pri nas pač najdeš luknjo v zakonu da narediš po svoje...
Komentar na http://www.regionalobala.si/novica/palaca-longo-je-padla-prenevarna-za-obnovo

Iz porodnišnice sem leta 1979 prišel direktno sem, kjer sem preživel prvi dve leti svojega življenja..kmalu za nami so hišo zapustili tudi ostali prebivalci. Skoraj 40 let je samevala in čakala na boljše čase, dokler se ni zrušila sama.
Zbogom palača Longo ! Svoje življenje si zaključila v državi, ki se te ni zaslužila.
Komentar na http://www.regionalobala.si/novica/palaca-longo-je-padla-prenevarna-za-obnovo

Oseba Franko Pleško je delila povezavo.
23. februar ob 19:51
To je kulturocid . resna država bi tukaj zaščitila kulturno dediščino, po svetu se pusti zunanjost, notranjost pa je stvar lastnika! Pri nas pa kmetavzeraj-ho ruk in podred,,ni samo Koper,,tako je v skoraj vseh mestih pri nas.....ko tisti kateri odločajo o kulturi ,so le ti kulturno nepismeni !
Franko Pleško Postojna
PS :,kaj pa bi želel nekdo ,kateri je kupil renesančno hišo ? Kulturna dediščina je last naroda! To lastnino imas fakto samo v posesti ! Če je pod spomeniskim varstvom imas zakonsko pravico to dediscino tudi si ogledati - prav vsak drzavljan si jo lahko ogleda ! noter ali zunaj! Me prav zanima zakaj je nekdo imel v posesti renesančno hišo ? ali je cilj špekulacija in kupiti s dva črna ..in prodati ko se podere parcelo za suho zlato ..vendar to v resni drzavi nebi bilo mogoče! Normalno je,da se hisa obnovi in postane ponos mesta in meščanov . V tem primeru pa se bo postavila očitno betonska škatla! Verjamem..se oproščam in verjamem ,da nekateri niti ne razumete kaj renesansa -ta čas sploh je ( https://sl.wikipedia.org/wiki/Renesansa ) . ! Sicer v stara mestna jedra kot Koper je,, je treba ohranjati kulturno dediščino...ker turistov ne zanimajo škatlaste betonske hiše in zgodovino moramo ohranjeno tudi pustiti za naše zanamce ! https://www.primorske.si/…/renesancno-stavbo-so-morali-poru… 

https://www.facebook.com/groups/1569679486669759/search/?query=longo

Zdi se skoraj nemogoče, s kakšno lahkoto se tisočletna zgodovina v dobrem desetletju nenadoma in brez težav lahko izbriše. Palače, ki se danes rušijo, kot je najnovejši primer palače Longo iz 16. stoletja v samem mestnem jedru, ali ki neusmiljeno propadajo, kot je možno videti po starejših ulicah Kopra, so skozi stoletja preživele vojne in oblasti vseh barv. Ni kaj, za njihov konec je učinkovito poskrbela današnja občinska uprava skupaj s pristojnimi državnimi ustanovami. Čestitke!
https://skupaj.info/teme/sprehod-po-umirajocem-kopru-kidriceva-ulica-in-servitski-samostan 

Maša zadušnica za palačo Longo. »Stavba je sodila med najpomembnejše renesančne objekte v mestu, saj predstavlja vezni člen med številnimi gotskimi stanovanjskimi objekti in baročnimi palačami.« (Simerl & Prohinar 2012). 

Bila je predmet poglobljenih študij prenove. Toliko vložene energije. In potem pride naspidirani podjetnik in zdribla dediščinski ekosistem, da lahko uresniči svoje ambicije. Namreč če čakaš dovolj časa, se ti želja uresniči, pa ne potrebuješ zlate ribice. Takšni namigi so se pojavljali že ob prodaji te palače.

Kaj ni to žalostno. Počastite njen spomin na http://etana.si/traven/index.php/istra/stavbe/item/1959-palaca-longo. Primer kar kliče po odgovornosti mestnih oblasti do lastnega mestnega tkiva in zgodovinskega jedra. Živijo v utvari, če menijo, da se z odprodajo stavb rešijo vseh problemov, povezanih z njimi. Priča smo vztrajni degradaciji mestnega jedra na rovaš nakupovalnih alej in sodobnih poslovnih stavb na mestnem robu. Zgodovinskemu jedru bodo zadali končni udarec s selitvijo administrativnih funkcij na obrobje, namesto da bi z njimi oživili izjemne mestne palače in jim namenili primerno vlogo.

Mestna uprava ne zna brati svojega lastnega mesta, pa je ista garnitura na oblasti že 16 let in se ne more izgovarjati na kratke volilne mandate. Po tolikem času se tako že lahko vidi, iz kakšnega testa so. Morda nam je tudi pobegnil podton razstave Pokrajinskega muzeja Od podestata do župana, prvi so imeli namreč omejen mandat na 16 mesecev …. .

Vinko Pisar

Read 1866 times torek, 17 julij 2018 15:03

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 50 gostov in ni članov .

Top