Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Rožmarin

Omamno dišeča rastlina, ki nas ponese v morske kraje, nenadomestljiva začimba v mediteranski kuhinji in zelo cenjeno zdravilno zelišče. Vse to je rožmarin, zimzeleni grmiček, ki uspeva v Sredozemlju, od koder se je razširil skoraj po celotni Evropi.

Ime je dobil po latinski besedi rosmarinus, ki pomeni morska rosa. Cveti od marca do maja, v toplem podnebju pa tudi vse leto, z bledo modrimi, belimi ali vijoličnimi cvetovi, ki oddajajo eterični vonj. Rožmarin je zelo lepa in dišeča zdravilna rastlina.

KJE USPEVA
Pri nas raste na prisojnih, kamnitih pobočjih v Primorju, kjer ga pogosto uporabljajo tudi za žive meje, drugod po državi pa žal na prostem težje uspeva, saj je zelo občutljiv na mraz in ne preživi zelo nizkih temperatur. Lahko ga gojimo v loncih in ga čez zimo prestavimo rastlinjak, ali drug pred mrazom zaščiten prostor.

SAJENJE
Za rast potrebuje dovolj sončne svetlobe ter rahlo in dobro odcedno prst, saj ne mara preveč vlage. Če želimo sveži rožmarin imeti vedno pri roki, bodisi za uporabo v kulinariki bodisi kot zdravilno zelišče, si ga vzgojimo kar sami. Razmnožuje se s podtaknjenci, saj je vzgoja iz semen precej zahtevna, zato je dovolj, če spomladi, najbolje junija, odrežemo 5 – 15 cm dolge mlade vršičke z zdravega in razraslega grma. Korenine bodo pognale, če jih damo v vodo, še hitreje in bolj zanesljivo pa je, če stebla namočimo v koreninski hormon (prašek za ukoreninjanje), ki ga lahko kupimo v vrtnem centru. Potaknjence posadimo v posodo s kvalitetno prstjo in jih postavimo na okensko polico, da imajo dovolj svetlobe. Čez dva ali tri tedne preverimo, ali so rastline že pognale korenine, in jih presadimo v samostojne posode.

Paziti moramo, da imajo vedno na voljo dovolj vode, vendar rožmarin zalijemo šele takrat, ko se zemlja že skoraj osuši. Na Primorskem ga lahko posadimo tudi na vrt, pri čemer upoštevamo, da lahko ob ugodnih pogojih zraste tudi do dva metra.

UPORABA
Vsebuje mnoge terapevtske sestavine, antioksidante in deluje protimikrobno. Rožmarin bi kaj lahko bil skrivni ključ za dolgo življenje in zdravje, trdijo znanstveniki, ki so bili presenečeni nad dejstvom, da v italijanskem mestecu Acciaroli v pokrajini Salerno živi 300 prebivalcev, starejših od 100 let. Glede na vse tam živeče je stoletnikov 20 odstotkov, kar je veliko več, kot znaša običajno povprečje. A ni jih presenetil zgolj velik odstotek prebivalcev častitljive starosti, pač pa tudi dejstvo, da je med njimi izjemno malo obolelih za alzheimerjevo boleznijo ter za druge oblike demence.

Raziskava o njihovih življenjskih navadah je pokazala, da je to najbrž posledica za to področje značilne mediteranske prehrane, velike količine gibanja ter tudi pogoste uporabe rožmarina v prehrani.

Miti
Grki so verjeli, da vrača moč in osvobaja duha, pri Rimljanih pa je simboliziral mladost in nesmrtnost. V starih časih so šopke rožmarina obesili v hiši, saj so verjeli, da odganjajo zle duhove. V nekaterih državah jih še danes polagajo na grobove, da zavarujejo umrle. Njegove vejice so v venčke pletli že Grki in Rimljani, saj so verjeli, da to spodbudno vpliva na spomin.
Ljudsko zdravilstvo
V ljudskem zdravilstvu ga uporabljajo predvsem za hitrejše celjenje ran in izpuščajev, lajšanje prebavnih težav in za pomiritev živcev. V zdravilne namene uporabljamo cvetove in liste, ki jih lahko nabiramo skozi vse leto.

Eterično olje
Izdelava: Iz rožmarina z destilacijo cele rastline pridobivajo eterično olje. Parna destilacija poteka tako, da para prodira skozi koš s sivko in izloča eterično olje; para se prek hladilnika utekočini in steka v posodo. V posodo se na vrhu nabira eterično olje, ker je lažje, pod njim pa hidrolat. Izkoristek je manj kot 0,5 odstotka.
Uporaba:
• Eterično olje rožmarina je ena od prvih sestavin parfumov in se danes uporablja v mnogih dišavah, šamponih in milih.
• Razredčenega z nevtralnim oljem (olivnim ali sončničnim) uporabljamo za masažo obolelih sklepov in mišic
• Za umivanje las, saj spodbuja njihovo rast, preprečuje izsuševanje in izpadanje.
• Izboljšuje spomin in delovanje možganov. Znanstveniki so že dokazali, da sta vonj in spomin povezana. Že ko nekaj povonjamo, nemudoma spodbudimo žive spomine. Zdaj pa so odkrili tudi, da lahko vonj rožmarina izboljša spomin za 75 odstotkov.

Hidrolat
Izdelava: Iz rožmarina z destilacijo cele rastline pridobivajo eterično olje in hidrolat. Parna destilacija poteka tako, da para prodira skozi koš s sivko in izloča eterično olje; para se prek hladilnika utekočini in steka v posodo. V posodi se na vrhu nabira eterično olje, ker je lažje, pod njim pa hidrolat. Na eno parno destilacijo pridobimo okoli 10 litrov hidrolata, pri čemer je velikost koša vsaj 100 l.
Uporaba:
• Nanašanje neposredno na kožo, saj gre za razredčeno varianto olja, zato so hidrolati še posebej cenjeni v aromaterapiji
• Osvežilo zraka
• Kot sestavina v proizvodnji različnih izdelkov (mila, dišave, …)

Poparek
Izdelava: rožmarinove lističe prelijemo z vrelo vodo
Uporaba:
• Poparek iz dišečega rožmarina se priporoča za končno spiranje las kot učinkovito sredstvo proti prhljaju, lasje pa imajo čudovit vonj.
Sveže rožmarinove vejice in lističi
Uporaba: priročno natrgamo.
• Izboljšuje tudi spomin, zato so študentje v preteklosti kot znamenje med izpiti nosili rožmarinove vence, da so povečali svojo koncentracijo.

Prevretek
Izdelava: Pripravimo si jo tako, da štiri pesti rožmarinovih listov poparimo s petimi litri vode, počakamo da se tekočina nekoliko ohladi, nato pa jih precedimo in prilijemo npr. k vodi za kopel.
Uporaba:
• Prevretek iz listov ali kar same liste si lahko dodamo v kopel, ki pomaga proti utrujenosti, nizkemu krvnemu pritisku in pri živčnih obolenjih.

Čaj iz rožmarina
Izdelava: Zdravilni čaj iz rožmarina si pripravimo tako, da eno do dve veliki žlici suhih, zdrobljenih listov prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo pokrito 10 minut. Pijemo neposredno pored ali po obroku.
Uporaba: Na dan lahko spijemo tri skodelice takšnega čaja, vseeno pa ne smemo pretiravati z dnevnimi odmerki, saj lahko povzroči vnetje prebavil. Odsvetuje se nosečnicam, epileptičnim bolnikom in osebam z visokim krvnim tlakom, saj deluje poživljajoče.
• Čaj je izvrsten krepčilni napitek pri izčrpanosti in splošni oslabelosti, depresivnosti ter za izboljšanje krvnega obtoka.
• Dobro ga je piti tudi pri prehladu, gripi, revmatičnih obolenjih in slabi prebavi.
• Blaži glavobole

Topli obkladki
Izdelava: blazinico namočimo v poparek iz rožmarinovih lističev
Uporaba:
• Blaži glavobole tako, da si blazinico položimo na čelo.

Sveži in suhi rožmarinovi lističi v kulinariki
Izdelava: sveži rožmarin seveda priročno potrgamo; lahko pa ga tudi posušimo na zračnem mestu in ga hranimo v dobro zaprtih posodah, da ne izgubi arome. Ker posušeni listki otrdijo, jih pred uporabo zdrobimo, medtem ko sveže drobno sesekljamo.
Uporaba: Pomembno je, da dodajamo rožmarin k jedem proti koncu kuhanja, da ne postane grenak.
• Sveži rožmarin se odlično poda k mesnim jedem in zelenjavi, zlasti paradižniku, in seveda k pečenemu krompirju.
• Uporabimo ga lahko tudi zgolj dekorativno, najlepše kot cele vejice ali lističe
• dobro pa ga je dodajati k mastnim jedem, saj pomaga razkrajati maščobe.
• Uporabljamo ga tudi pri pečenju slaščic.

Rožmarinova tinktura 

Izdelava: 200 g svežih rožmarinovih lističev in cvetov drobno narežemo in prelijemo z 1 litrom 70% alkohola. V temni steklenici pustimo na sobni temperaturi 10 dni. Vmes večkrat pretresemo. Nato precedimo in shranimo v temnih stekleničkah na hladnem in temnem mestu.

Uporaba: Uživamo po 5 do 10 kapljic v kozarcu vode zjutraj na prazen želodec.
• Ta tinktura koristi za masažo pri glavobolih, revmi, in za prekrvavitev.

Mazilo iz rožmarina
Izdelava: 250 g kokosove maščobe pogrejemo toliko, da listič v njej zacvrči, nato dodamo 1 dobro prgišče svežih rožmarinovih lističev in cvetov. Na hitro premešamo in cvremo 2 do 3 minute. Odstavimo in pustimo na sobni temperaturi 24 ur. Po tem času dodamo 250 g oljčnega olja in 76 g naribanega čebeljega voska. Vse skupaj pogrejemo le toliko, da se med mešanjem vosek stopi. Precedimo skozi gosto bombažno krpo in nalijemo v posodice.

Uporaba:
• Mazilo uporabljamo za pospešitev prekrvavitve (mrzle nore), za nego kože, saj razkužuje in dobro vpliva na zdravljenje mozoljev.
• Rožmarinovo mazilo se je izkazalo tudi pri srčnih problemih, če ga vtiramo zjutraj in zvečer na predelu nad srcem. Vtira se s krožnimi gibi.

Rožmarinov oljni izvleček
Izdelava: Na drobno narežemo lističe rožmarina in z njimi napolnimo stekleničko. Prelijemo z oljčnim oljem in pustimo 4 tedne na sobni temperaturi in svetlobi. Nato precedimo v temne steklenice in hranimo na temnem in hladnem mestu.

Uporaba:
• Uporabljamo za masažo pri putiki, otrdelih udih. V kombinaciji z sivkinim in šentjanževim oljem dobimo zelo dobro masažno olje.

Viri:
Selinšek, Bojana. Rožmarin morska rosa. Istra št. 3. Leto IX, 29. marca 2017
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/rozmarin-krepi-spomin-varuje-pred-rakom-spodbuja-rast-las
http://dobrojutro.rtvslo.si/domaca-lekarna/rozmarin-ima-svoj-duh-nasveti-zeliscarke-jozice-bajc-pivec

Read 2495 times sobota, 02 december 2017 17:50
More in this category: « Biska & Viscum Album Mineštre »

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 204 gostov in ni članov .

Top