Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
Prazgodovina Istre Oprava Histrov

Prazgodovina Istre

Dr. Maša Sakara Sučević je imela 15. Septembra v Sočergi predavanje o prazgodovinskem obdobju Istre, ki je bilo v drugem delu vezano predvsem na obstoj gradišča Gradec nad Sočergo.

Predavanje je organiziralo razvojno društvo sv. Kvirik iz Sočerge, sodi pa v okvir trajnejših prizadevanj po ovrednotenju naravne in kulturne dediščine Sočerge in okolice.

V priponki objavljamo prvi del predavanja namenjen prazgodovini Istre do obdobja Histrov. Zgodovinska obdobja zgodnjih kultur človeka nasploh in njihov zven na področju Istre nam daje pogosto skoraj že pozabljeni davni bivanjski okvir, ki je tudi del naše preteklosti. Poleg splošnega znanja se v tem obdobju oblikujejo že tudi prve predstave o relevanci Istre in okolice, ki izhajajo iz naravnih danosti in njenega civilizacijskega pomena.

Marsičesa še nismo povedali. Do Istre je po doline Soče vodila jantarna cesta, ki je bila verjetno najstarejša in najkrajša evropska trgovska povezava med Baltikom in Sredozemljem, po kateri se je od pozne bronaste dobe do 5. stoletja trgovalo z jantarjem (https://www.wikiwand.com/sl/Jantarna_cesta).

Grško mitološko izročilo na severnem Jadranu

Območje današnje Slovenije in njenega bližnjega sosedstva ni bilo nikoli vključeno v razvojni krog grške civilizacije. V dobi velike grške kolonizacije Grki tega prostora niso poselili, prišli pa so v dobi sekundarne kolonizacije (4 stoletje pr. n.št.) v njegovo bližino. Kljub temu, pa je to ozemlje obstajalo v zavesti izobraženega grškega človeka vsaj od klasične dobe dalje (od 500 pr.n.št.). To nam kaže predvsem grško mitološko izročilo, ki se navezuje na današnje slovensko ozemlje. Poleg tega pa tudi geografski opisi in grški toponimi kažejo, da so Grki to ozemlje vsaj okvirno poznali (http://staroverci.si/grsko-mitolosko-izrocilo-na-severnem-jadranu/).

Najpomembnejše mitološko izročilo, ki se navezuje na današnji slovenski prostor je izročilo o Argonavtih.
Mit o argonavtih je v grškem mitološkem svetu postavljen v 13. stoletje pr. n.št. Kot velja za večino grških mitov, tudi izročilo o Argonavtih ni enotno. Obstaja vrsta različic o tem, po kateri poti naj bi se grški junaki vračali iz Kolhide v domovino. Ena od njih se navezuje tudi na naš prostor. Že v helenistični dobi standardni prikaz mita o Argonavtih, ki ga posreduje Apolonij z Rodosa (ok. 295-215 pr.n.št) z epom Argonautika navaja naslednjo smer povratka: Črno morje-Istros (Donava)-»Jonsko morje«-Eridanos-Rodan ….

Od kod izvira ime Aegida za Koper
Nastanek Kopra in izvor njegovega prvotnega imena segata v pradavnino: Aegida je grško-tračansko ime, ki spominja na egido (ščit) grške boginje modrosti in znanja Atene. Po legendi naj bi se Atena hudo sprla s Pozejdonom in nato pred njegovim preganjanjem pobegnila prav v te kraje. Med spopadom obeh božanstev naj bi Atenin ščit, prevlečen s kozjo kožo, padel v morje, boginjino rotenje pa naj bi tako ganilo Zeusa, da je njeno egido spremenil v kleč. In če otok pogledate od daleč ali z višine, je prav zares podoben na morju počivajočemu ščitu (http://www.cancapodistria.org/sl/zgodovina-kopra.html).

Pa pojdimo sedaj na izvirno predavanje o prazgodovini Istre.

Viri:
https://www.wikiwand.com/sl/Jantarna_cesta
http://staroverci.si/grsko-mitolosko-izrocilo-na-severnem-jadranu/
http://www.cancapodistria.org/sl/zgodovina-kopra.html

Read 1175 times sobota, 24 oktober 2020 16:12

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 433 gostov in ni članov .

Top