Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Riži - biži

V kozici na oljčnem olju popražimo sesekljano čebulo, koščke pancete ali pršuta, dodamo sesekljan česen in peteršilj, premešamo, stresemo riž in prilijemo nekaj vode (1 : 2) ter med mešanjem kuhamo na zmernem ognju, da se riž nekoliko zmehča. Nato dodamo opran grah, solimo in popramo, dolijemo še malo vode in na zmernem ognju med mešanjem kuhamo, dokler se riž ne skuha.Pripravljeno jed potresemo s parmezanom in ponudimo.Vir: Istrska kuhinja, Alberto Pucer, založba Kmečki glas (2000) in http://www.koper.si/index.php?page=staticplus&item=2001262&tree_root=4

 

Additional Info

  • Čas priprave:: 40 minut
  • Sestavine:

    500 do 750 g izluščenega mladega graha

    4 do 5 peščic riža

    oljčno olje

    čebula

    peteršilj in česen

    sol

    poper

    po želji koščki pancete

    ali pršuta nariban parmezan

  • Kratek opis: Riž so iz Azije k nam prinesli Benečani. Kmalu je postal tudi v Istri priljubljena jed, pa ne sam, ampak kot sestavina raznih jedi, tako zelenjavnih, mesnih in ribjih. Med najbolj znane sodi tako imenovani "riži–biži", riž z grahom. tako imenovana "dežela graha" j bila v tistih časih predvsem "Koprščina", Šalarske terase vse do Koprske vale (doline), kjer je dobro in obilno uspeval.. V vrečah iz jute so ga izvažali po bližnji in daljnji okolici, zlast v Trst (kjer so ga imenovali "bisi capodistriani" - koprski grah) in Benetke, kjer je ta jed nastala in je zanjo moral biti koprski grah.
Read 2018 times ponedeljek, 24 januar 2022 16:58
More in this category: « Bobiči Bobiči s paradižnikom »

Novo na portalu

cache/resized/ebb94b257960895cdfdbda8edc9d4c87.jpg
Pisana zgodovina
cache/resized/b0bdb1262f09d9c5ca9adc1f09643025.jpg
Cerkve in samostani
cache/resized/95066bfe644a116f2305acfb85334b81.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/7fab58af1da98b2094a8c5a5ad4e5385.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f81933ad0f622d1024d7e93d8b80f49c.jpg
Kulturne znamenitosti

Recepti

  • Ribje jedi
    Ribje jedi
  • Mesne jedi
    Mesne jedi
  • Zelenjavne jedi
    Zelenjavne jedi
  • Testenine
    Testenine
  • Marmelade, sokovi, sladice
    Marmelade, sokovi, ...

Na strani je 64 gostov in ni članov .

Top