V skodelico damo zdrobljen kvas, malo mlačnega mleka in sladkorja ter pustimo na toplem, dokler ne vzhaja (se speni).
V posodi zmešamo jajca, sladkor, naribano limonino lupino, cimet, dodamo kvas in vse dobro zmešamo. Dodamo moko, mlačno mleko in mešamo, dokler ne dobimo primerno goste mase. Stepamo jo približno pol ure. Dodamo namočene rozine, rum ali tropinovec in spet dobro zmešamo.
V ponvi dobro segrejemo večjo količino olja. Maso zajemamo z mokro žlico in spuščamo v vroče olje. Cvremo na zmernem ognju, dokler fritole ne porjavijo. Pri jemanju fritol iz olja pazimo, da jih ne prebodemo, kajti v tem primeru vsrkajo olje. Ko se nekoliko ohladijo, jih potresemo z mletim sladkorjem.
Na podoben način lahko pripravimo fritole z naslednjimi sestavinami:
Sestavine: 1000 g bele moke, 70 g kvasa, 150 g sladkorja, ščepec soli, 250 g rozin (namočenih v rumu), 100 g pinjol, naribana lupina dveh limon, 1 dl ruma ali domačega tropinovca, olje za cvrenje in sladkor za posipanje
Vir: Istrska kuhinja, Alberto Pucer, založba Kmečki glas (2000) in http://www.koper.si/index.php?page=staticplus&item=2001262&tree_root=4