Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Kvašene fritole

V skodelico damo zdrobljen kvas, malo mlačnega mleka in sladkorja ter pustimo na toplem, dokler ne vzhaja (se speni).

V posodi zmešamo jajca, sladkor, naribano limonino lupino, cimet, dodamo kvas in vse dobro zmešamo. Dodamo moko, mlačno mleko in mešamo, dokler ne dobimo primerno goste mase. Stepamo jo približno pol ure. Dodamo namočene rozine, rum ali tropinovec in spet dobro zmešamo.

V ponvi dobro segrejemo večjo količino olja. Maso zajemamo z mokro žlico in spuščamo v vroče olje. Cvremo na zmernem ognju, dokler fritole ne porjavijo. Pri jemanju fritol iz olja pazimo, da jih ne prebodemo, kajti v tem primeru vsrkajo olje. Ko se nekoliko ohladijo, jih potresemo z mletim sladkorjem.

Na podoben način lahko pripravimo fritole z naslednjimi sestavinami:
Sestavine: 1000 g bele moke, 70 g kvasa, 150 g sladkorja, ščepec soli, 250 g rozin (namočenih v rumu), 100 g pinjol, naribana lupina dveh limon, 1 dl ruma ali domačega tropinovca, olje za cvrenje in sladkor za posipanje

Vir: Istrska kuhinja, Alberto Pucer, založba Kmečki glas (2000) in http://www.koper.si/index.php?page=staticplus&item=2001262&tree_root=4

  • EXTRA_FIELDS_PRICE
    60 minut

    500 g bele moke

    30 g pivskega kvasa

    3/4 l mleka

    2 jajci

    40 g sladkorja

    50 g rozin

    naribana limonina lupina

    po želji ščepec cimeta

    olje za cvrenje

    sladkor za posipnje

  • ENROLL_THIS_COURSES
  • Fritole, fritle ali fritule so predvsem tipična božična sladica. Ponavadi so jih ženske pripravljale in cvrle na božično vigilijo, in sicer večjo količino, da so bile v glinenih posodah ali celo brentah (pri številnejših družinah) na mizi od božiča do svetih treh kraljev. Poznamo več načinov priprave oziroma vrst fritol. Beseda fritola izvira iz italijanske besede "fritto", kar pomeni ocvrto. Začetki te sladice oziroma njej podobnih naj bi segali v čas Marca Pola (13./14. stol.), ko se je iz Orienta k nam razširilo cvrtje. Gre namreč za ocvrto sladko testo v obliki mišk. Svojevrstne so Piranske fritole, ki se po sestavinah od ostalih krepko razlikujejo, saj jih pripravljajo iz jedilne buče, jabolk, rozin, mandjev, naribane čokolade, pinjol itd. V Istri so pripravljali tudi posebne, nesladke miške in sicer z dodatkom narezanih slanikov. Take se priležejo s kozarcem vina, zlasti istrske malvazije ....

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Recepti

  • Ribje jedi
    Ribje jedi
  • Mesne jedi
    Mesne jedi
  • Zelenjavne jedi
    Zelenjavne jedi
  • Testenine
    Testenine
  • Marmelade, sokovi, sladice
    Marmelade, sokovi, ...

Na strani je 92 gostov in ni članov .

Top