Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Paštafažoj

V večji lonec damo kuhat v vodo očiščen, opran fižol ter olupljen, narezan in opran krompir. Že na začetku kuhanja dodamo pešto, ker se mora sesekljana panceta dobro skuhati. Solimo in popramo. Da izboljšamo okus, po želji damo kuhat suho svinjsko meso ali pršutovo kost. Kuhamo na zmernem ognju, jed občasno mešamo in po potrebi dolivamo toplo vodo. Ko se fižol zmehča, dodamo šalšo ali olupljen paradižnik. Pred koncem vzamemo iz lonca kuhan krompir, ga pretlačimo in vrnemo v mineštro, da se tako zgosti. V mineštro vkuhamo testenine. Kuhano jed ponudimo kot samostojno.

Paštofažoj lahko pripravimo tudi brez šalše ali paradižnika.

Vir: Istrska kuhinja, Alberto Pucer, založba Kmečki glas (2000) in http://www.koper.si/index.php?page=staticplus&item=2001262&tree_root=4

  • EXTRA_FIELDS_PRICE
    40 minut

    250 g fižola (suhega)

    300 do 400 g krompirja

    1/8 l domače šalše ali

    1 do 2 zrela paradižnika

    pešto

    sol

    poper

    testenine

  • ENROLL_THIS_COURSES
  • Čeprav vsebuje istrska kuhinja malo sestavin, pa združuje več domišljije, truda in predvsem ljubezni. In prav ta je pri vsaki pripravi jedi še kako pomembna. Beseda pašta izvira iz grške "pasth" kar pomeni testo iz vode in moke, slovenska beseda testenine pa iz testa. Testenine naj bi nastale v italiji, kjer so jih Etrurščani razvili iz grškega recepta. Prvotno je bila to mineštra s fižolom in doma narejenimi testeninami ali pašto, od koder tudi ime jedi, šele pozneje se ji je pridružil še krompir. Zabeljena je bila s tacom ali peštom. V Istri je bila to vsakodnevna opoldanska jed (kosilo). Če je vanjo "stopil prasec", pa je bila še toliko boljša. Obstaja poletna različica s sveže oluščenim fižolom in zimska, s suhim, ki ga je potrebno pred kuhanjem namakati.

Novo na portalu

cache/resized/f23e4f929e1276edc0cc2b2761a1dbd8.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/d1d8685af731a21ff37ab80fda8a6817.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ff40da65aaf45f55d00759b05d5ecabd.jpg
Cerkve in samostani
cache/resized/0da082dadf5d9d8900268a734cc367fd.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/8fbda58407092acf0f82c48bf0198024.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/297013aec5d82987697c70052b65a601.jpg
Cerkve in samostani

Recepti

  • Ribje jedi
    Ribje jedi
  • Mesne jedi
    Mesne jedi
  • Zelenjavne jedi
    Zelenjavne jedi
  • Testenine
    Testenine
  • Marmelade, sokovi, sladice
    Marmelade, sokovi, ...

Na strani je 260 gostov in ni članov .

Top