V večji lonec damo kuhat v vodo očiščen, opran fižol ter olupljen, narezan in opran krompir. Že na začetku kuhanja dodamo pešto, ker se mora sesekljana panceta dobro skuhati. Solimo in popramo. Da izboljšamo okus, po želji damo kuhat suho svinjsko meso ali pršutovo kost. Kuhamo na zmernem ognju, jed občasno mešamo in po potrebi dolivamo toplo vodo. Ko se fižol zmehča, dodamo šalšo ali olupljen paradižnik. Pred koncem vzamemo iz lonca kuhan krompir, ga pretlačimo in vrnemo v mineštro, da se tako zgosti. V mineštro vkuhamo testenine. Kuhano jed ponudimo kot samostojno.
Paštofažoj lahko pripravimo tudi brez šalše ali paradižnika.
Vir: Istrska kuhinja, Alberto Pucer, založba Kmečki glas (2000) in http://www.koper.si/index.php?page=staticplus&item=2001262&tree_root=4