Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Svinjina s koromačem, bledežem in grahom

V lonec damo svinjsko meso, vodo in taco ali oljčno olje ter kuhamo, da se meso nekoliko skuha, nato dodamo oprano in narezano blitvo, oluščen grah, nekoliko koromača (ne preveč!), solimo, popramo in na zmernem ognju kuhamo, dokler se vse ne skuha.

Ponudimo s polento.

 

  • EXTRA_FIELDS_PRICE
    50 minut

    svinjsko meso (prekajena rebrca ali pršutovo kost ali rep … oziroma svinjski jezik …)

    voda

    sol

    poper

    aca (sesekljan svinjski špeh s česnom in peteršiljem)

    ali

    oljčno olje

    blitva

    grah

    koromač

  • ENROLL_THIS_COURSES
  • Tudi to je stara tipična istrska jed, ki se od kraja do kraja nekoliko razlikuje predvsem glede sestavin. Ponekod pripravijo svinjino samo s koromačem, drugod dodajo še blitvo, grah itd. Ponudi se s polento. Na binkoštni ali praznik prihoda sv. duha (50 dni po veliki noči) pa se jed (zlasti v Krkavčah) pripravi s svinjskim jezikom v spomin na svetopisemski dogodek ko so apostoli govorili „v tujih jezikih, kakor jim je dal Duh izgovarjati“ in je „vsakdo slišal govoriti v svojem jeziku“. Sicer je v prihod sv. duha v krščanski umetnosti upodobljen v obliki plamenčkov, ki spominjajo na jezike.

Novo na portalu

cache/resized/6650e3667f9f8746ab825be376c1ae08.jpg
Pisana zgodovina
cache/resized/738838650dc47260ab400387e75771bd.jpg
Zgodbe (in spomini)
cache/resized/ebb94b257960895cdfdbda8edc9d4c87.jpg
Pisana zgodovina
cache/resized/b0bdb1262f09d9c5ca9adc1f09643025.jpg
Cerkve in samostani
cache/resized/95066bfe644a116f2305acfb85334b81.jpg
Kulturne znamenitosti

Na strani je 238 gostov in ni članov .

Top