Ribe zrežemo na kose, jih solimo, povaljamo v moki in na hitro opečemo. Sesekljano čebulo prepražimo, dodamo česen, lignje ali sipe, rakce, prepražimo, dodamo paradižnik, ki smo ga olupili in narezali na kocke, prilijemo ribji fond ali vodo. Dodamo peteršilj in začimbe, prilijemo vino ter vse skupaj zlijemo na ribe. Počasi dušimo 10-15 minut.
Brodet 2
Additional Info
- Čas priprave:: 100 minut
-
Sestavine:
Količine za 5 oseb:
1,25 kg očiščenih belih in modrih rib
mehkužcev, rakov in školjk
0,8 dl oljčnega olja
25 dag čebule
3 dag česna
30 dag svežega paradižnika ali pelatov
4 dag moke
1,5 dl belega vina
ribji fond za zalivanje
sol
poper
peteršilj
lovor
- Kratek opis: Ime brodet izvira iz italijanske besede "brodo", ki pomeni juha. Sprva je bila to juha z vkuhanimi stepenimi jajci in kruhom, okisana z limoninim sokom. "Ribjo juho" oziroma ribji pbrodet pa so jo kot revno in preprosto jed iznašli ribiči Severnega Jadrana Sprva so jed pripravljali iz manjših in manj kvalitetnih rib, tistih ki jih po ulovu niso mogli prodati. Včasih, da je bila jed okusnejša, so vanjo dali kuhati celo morske kamne poraščene z algami in školjkami. Skratka, brodet je izvrstna ribiška morska jed, vendar jo vsak pripravi nekoliko drugače. Pripravimo ga z raličnimi vrstami rib, med katerimi naj ne bo manjkala škarpena, pa mehkužci, školjke itd. Kvaliteta je torej odvisna od vrste rib, pripave in začimb.