Posušen ali svež rožmarin namočimo v oljčno olje. Očiščenega brancina posolimo in premažemo z oljčnim oljem, v katerem smo prej namakali rožmarin. Pripravimo žar na pravilno temperaturo za pečenje. Ko ribo položimo na segreto mrežico žara, mora zacvrčati. Pomembno je, da temperatura ni ne previsoka in ne prenizka. Zaradi previsoke temperature se riba namreč običajno zažge, zaradi prenizke pa izsuši. Ribo najprej pečemo na eni strani 15 – 20 minut. Med tem ribe ne premikamo ali obračamo. Na drugo stran jo obrnemo šele, ko postane oko na zgornji strani ribe motno. Nato jo pečemo še nadaljnjih 10 – 15 minut. Manjše ribe pečemo krajši čas, na vsaki strani od 5 do 10 minut. Med peko ribo večkrat pokapamo z oljčnim oljem ali jo premažemo z vejico rožmarina, namočeno v olje, s čimer preprečujemo, da bi se riba med pečenjem izsušila. Preden ribo vzamemo z žara, preverimo na najdebelejšem mestu (običajno stičišče trupa in glave, torej tam, kjer so bile škrge), če ni več vidne krvi - takrat je riba pečena.
RIPOROČENA PRILOGA
blitva s krompirjem; na žaru pečene bučke, jajčevci ter popečeni kruhki, premazani s česnom in oljčnim oljem; polentini kruhki.
Za več informacij glejte Vir: http://www.fonda.si/sl/kulinarika/recepti/recepti-none-nelle