Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Termalni vrelci na morskem dnu pred Izolo

  • Urška Rožič
  • 12/04/2017


V zadnjih letih so potapljači Luke Koper in nekaj posameznih raziskovalcev na dnu Izole odkrili kar 8 vrelcev termalne vode. Izviri vode imajo vonj po žveplu, njihova izmerjena temperatura na površini pa znaša kar 29,3 stopinj Celzija. Koprski geograf Jože Žumer skupaj s prijatelji raziskuje vrelce, ki so njihovo pozornost pritegnili z nenavadnimi lijakastimi kotanjami iz katerih prihaja topla voda.

Potapljačem pri raziskavi težave povzroča kalna voda na območju vrelcev. Včasih je na površini vode moč celo opaziti kolobarje vodnega vrelca, takrat je morje za nekaj odtenkov toplejše in obenem lahko vohamo žveplo. Omenjeni geograf Žumer je ocenil, da prihaja iz vrelca dober kubik vode na minuto (do 20 litrov na sekundo).

Voda, ki ponikne nekje na Krasu (na Kraškem robu ali Podgrajskem podolju), pronica globoko pod zemljo in privre na dan na morskem dnu pred Izolo. Vodo so dali analizirati na Kemijski inštitut Slovenije, kjer so potrdili, da gre za sladko vodo približno takšno, kot jo imajo v Istrskih toplicah in na kakršno so naleteli tudi pri mnogih doslej opravljenih vrtinah v Istri (dve imajo v Portorožu, eno pa izkoriščajo Hoteli Lifeclass za bazen s termalno vodo).

Pred dobrimi stotimi leti je tudi Izola premogla termalno kopališče. Gre za potopljene izvire kraške termalne vode, saj je bilo območje severnega Jadrana kopno še pred 12 tisočimi leti. Glede na to, da je takih izvirov sladke vode v Jadranskem morju zelo malo in da vrelci deloma vplivajo tudi na življenje tukajšnjega morja bi morali po mnenju Jožeta Žumra ustrezno znanstveno raziskati in varovati to naravno geološko posebnost.

V veliko člankih na internetu in v časnikih pa je moč zaslediti, kako pišejo o tem, da bi zopet obudili nekdanje zdravilišče v Izoli.

Potapljaci pri deluPotapljači pri delu 

Viri: 

- Gradivo za turistične vodnike, obala 2014
- http://www.mladina.si/96392/topli-izviri-na-dnu-morja/
- http://www.regionalobala.si/novica/izolski-podvodni-vrelci-bi-lahko-obudili-nekdanje-zdravilisce
- http://zgs.zrc-sazu.si/Portals/8/Geografski_obzornik/go_2004_2.pdf

Read 1309 times sobota, 04 december 2021 11:17