Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
Hiška vodnjak v Belobradih Hiška vodnjak v zidu

Hiška vodnjak v Belobradih

  • 17/02/2017

Stavim, da ne veste kje so Belobradi, opuščeni zaselek v Dolenjščini. Dolenjščina, kaj tudi tega ne veste? No, Dolenjščina je spodaj pod Sočergo v dolini reke Reke (hm, hudourniškega potoka), zato Dolenjščina.

Če gremo gledati franciscejski kataster, potem ob dveh domačijah, ki se držita skupaj, opazimo še majhen rdeči kvadratek, ki označuje stavbo. Morda je to naša hiška vodnjak, saj druge stavbe desno od poti ni mogoče opaziti ali prepoznati ostanke. Sicer je to le manj verjetno;notranjost hiške vodnjaka premore namreč datacijo z letnico.

 1 Franciskej opt compressedIz Franciscejskega katastra


In ko se približujete po stari poti v zaselek - pomeni da ste morali prej prečiti reko pod Pisari - naletite na pešpot, ki jo proti zaselku ob levi strani začne obdajati še vedno kakovosten suhozid, slednji obdaja vrt. 

2 P1011490 opt compressedZid na levi strani pri pristopu do vasi, ki zamejuje nekdanji vrt pred hišo. Skorajda kot da odkrivamo inkovsko civilizacijo.Tudi na drugi strani poti po nekaj metrih naletite na suhozid, ki se desno razpira in seveda vemo, da zamejuje pot, ki se nadaljuje proti Abramom na pregarski planoti. Mi gremo levo proti zaselku. Zid, sedaj na naši desni, je lep, njegov vrh zapirajo trikotni kamni položeni »na tajo«, na rob. 

 3 SV401573 opt compressedZid s trikotno kamnito kapo

In hkrati, ko uzremo prvo hišo opazimo v kamnitem zidu vrata – odprtino. To je naša hiška vodnjak. Vdelana je v zid.

4 SV401579 opt compressedHiška v zidu 

5 SV401583 opt compressedPogled v globino vodnjaka

 

Je presenetljiva kombinacija hiške, ki služi edinemu namenu, da varuje vodnjak. Ob vstopu v prostor velikosti kakšne tri kvadratne metre uzremo na koncu sam vodnjak. Prostor pred njim ima na desni ob vhodu lepo oblikovano zidno vdolbino za odlaganje.

6 P1011496 opt compressedPogled skozi vhodna vrata, kjer se na desni vidi zidna vdolbina

Še lepša je na levi strani vrat.

7 P1011501 opt compressedUmetelno izdelani zidni odprtini na levi strani vrat. Graditelji so pustili za sabo sled – lepo vidno letnico gradnje 1880

8 P1011499 opt compressedVodnjak je na koncu hiške v njenem skrajno levem delu. Kamnita tekstura vodnjaka v njegovi notranjosti

Nad samim vodnjakom je postavljena velika skrila, preostala streha pa počiva na tramu na katerega nalegajo manjše skrile. Takšne namenske kamnite suhozidne zgradbe ne pomnim nikjer v Istri.

 9 P1011506 opt compressedVelika skrila tik nad vodnjakom v kateri je opazna luknja. Služila je za vpenjanje škripca za dviganje posod z vodo

10 P1011500 opt compressedDetajl strešne konstrukcije


Mesto sem prvič obiskal pred dvanajstimi leti in hiška je bila v zelo dobrem stanju. Lansko leto pa sem žal opazil, da se je začela streha rušiti. Ja, ne rečem dvakrat, da si ni kakšna persona sposodila kakšno škrilo nad vrati. Le poglejte kako so to počeli v npr. bližnjih Sužaničih ali Radinih, kot jim tudi pravijo. Vedno domačini.

11 P1011498 opt compressedPorušena streha nad vhodom v hiško


Zadnji prebivalci so se iz zaselka odselili še pred drugo svetovno vojno. Ko je beseda nanesla na Belobrade je rekel Sergij: »Veš, zadnja prebivalka vasi, so jo klicali pička.« Skoraj sem vzrojil, češ da pa istrijani le niso tako vulgarni. In začel telovaditi, da gre morda za poimenovanje po mladi kokoški – piciki, torej mora biti izgovarjava z mehkim č-jem. Na kar je Rino – bili smo pri njemu v Šekih - suho pripomnil, o čemer niti pomisliti nisem znal: »Pisali so se Pič«. Ben, torej je bila prebivalka … .

Ha, Piči so bili zviti. Zažgali so hišo, da bi dobili denar od zavarovalnice. Enkrat jim je baje to uspelo, drugič pa ne. Pravijo, da so se nato stiskali v ognjiščnem prizidku, dokler se niso preselili v sosednje Karle. 

Naša hiška vodnjak pozna tudi kakšno žalostno zgodbo. Vanj se je vrgel zadnji prebivalec Belobradov in utonil. Bilo je pred drugo svetovno vojno in zgleda, da se mu je malo obrnilo. Takrat so bivali že v Karlih. Za sabo je trosil zmečkane in raztrgane bankovce  in tako so šli po tej sledi do hiške vodnjaka.

Tudi sosednja domačija v Belobradih premore lep vodnjak vgrajen v zid.

Vinko Pisar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novo na portalu

cache/resized/ebb94b257960895cdfdbda8edc9d4c87.jpg
Pisana zgodovina
cache/resized/b0bdb1262f09d9c5ca9adc1f09643025.jpg
Cerkve in samostani
cache/resized/95066bfe644a116f2305acfb85334b81.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/7fab58af1da98b2094a8c5a5ad4e5385.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f81933ad0f622d1024d7e93d8b80f49c.jpg
Kulturne znamenitosti

Na strani je 80 gostov in ni članov .

Top