slhrendeit

Ambasada Gavioli

Ambasada Gavioli je bila ena izmed najbolj znanih diskotek v Sloveniji, ki je razširila svoj sloves tudi po Evropi. Poimenovali so jo po arhitektu, ki je naredil načrte za njeno izgradnjo, enemu najboljših na področju načrtovanja gradnje nočnih klubov.

Navdih za mistični ambient klubske glasbe, ki gosti svetovno znane DJ-e, je vzet iz literature, gledališča, kinodvoran in svetovnih trendov.

Gavioli je dobil ime po italijanskem arhitektu Gianniju Gavioliju. 1.600 kvadratnih metrov velik klub sprejme 2.500 gostov. Klub ima dva prostora, večji glavni 'floor' in manjši, intimnejši, ki sta ločena s stekleno pregrado. Klub je opremljen z različnimi materiali, od lesa in kamna do bakra, ki skupaj tvorijo podobo prostora v mediteranskem slogu.

Italijanski arhitekt Gianni Gavioli je pred začetkom projektiranja zgradbe preživel več kot mesec na naši obali, da bi spoznal slovensko kulturo in arhitekturo. Leta 1994 so začeli gradnjo kluba, ki že v začetku ni bil zasnovan le kot komercialni projekt, ampak tudi kot kulturni. V klubu lahko tako med drugim srečamo utrinke večnih zgodb o Alici v čudežni deželi ter Romeu in Juliji. Že konec naslednjega leta, decembra 1995, je bil Gavioli odprt.

Sprva je bil obisk slabši, kmalu pa je Gavioli postal prepoznaven tudi zunaj naših meja in tako eden izmed desetih najbolj uglednih in trendovskih klubov elektronske glasbe na svetu. Leta 1998 je Ambasada dobila celo svojo zastavo v zlati in črni barvi s petimi zvezdicami v krogu.

Že od odprtja leta 1995 je Gavioli osrednje zbirališče navdušencev moderne elektronske glasbe iz Slovenije, severne Italije, južne Avstrije in severozahodne Hrvaške. Gavioli je pripomogel k razvoju nove kulture v samostojni Sloveniji, ki jo mediji pogosto niso razumeli, za provokativni priokus pa je redno skrbela tudi njihova služba za odnose z javnostmi. Od leta 2005 je Gavioli nekako ovrgel svojo prvotno ideologijo in se spremenil v bolj komercialno diskoteko.

 Danes Ambasada Gavioli ne deluje več.

Vir:
http://www.izola.eu/index.php?page=static&item=112&tree_root=5
http://www.rtvslo.si/slovenija/bo-mercatorjev-gavioli-tisji/91522

Read 180 times ponedeljek, 22 november 2021 13:32