Print this page
Kako prepoznamo svežo ribo?
Kuharski nasveti

Kako prepoznamo svežo ribo?

Svežo ribo boste prepoznali po nekaj značilnih znakih:


Vonj
Pri nakupu rib bodite pozorni predvsem na vonj. Sveža riba ima prijeten, nevtralen vonj oziroma rahel vonj po morju. Pomembno je, da nima niti malo neprijetnega vojna. Neprijeten vonj je znak za staro ali neprimerno hranjeno ribo.
Meso
Meso mora biti na dotik kompaktno, čvrsto in elastično. Da bi ugotovili, ali je meso res elastično in čvrsto, na površino ribe močno pritisnite s prstom. Pri sveži ribi se bo meso povrnilo v prvotni položaj in v njem ne bo vidna vdolbina.
Oči
Oči morajo biti vlažne, napete in jasne, zenice prosojne, polne in izbočene. Oči ribe ne smejo biti nikoli upadle ali motne.
Škrge
Škrge morajo biti svetleče svetlo rdeče barve. Posamezni škržni lističi naj bodo jasno vidni, ne smejo pa biti zlepljeni, sluzasti, svetlo rumeni, sploh pa ne rjavi.
Koža
Koža mora biti tako mehka kot tudi vlažna, prav tako pa mora imeti naravno barvo in svilnat lesk. Tenka plast sluzi na koži naj bo nepoškodovana in prozorna. Stare ribe imajo na površini pogosto sluz sive, rumene, zelenkaste ali rjavkaste.
Plavuti
Plavuti se morajo čvrsto prilegati telesu. Nikoli ne smejo biti zlepljene ali suhe. Poškodovane plavuti so znak nepravilnega ulova ali dolgih prevoznih poti. Pazite torej na to, da so plavuti dobro ohranjene in povsem sijoče!
Trebušna votlina
Ko ribo odprete, naj bo notranja stena trebušne votline svetle mavrične barve (pri nekaterih rastlinojedih ribah je tudi popolnoma jo prekriva črna opna, ki se jo da odstraniti s prstom ali nožem) in čvrsta, kosti ne smejo odstopati od mesa, prisotno mora biti veliko svetlo rdeče krvi, jetra morajo biti enakomerno svetlo rjavo rdeče obarvana, žolč ne sme biti razlit. Neprijeten vonj, kosti ki odstopajo od mesa, temna in presušena kri so pokazatelji, da je riba stara.

Vir:
http://www.fonda.si/sl/kulinarika/kuharski-nasveti

Urednik

Latest from Urednik