Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Hiške slovenske Istre

Hiške slovenske Istre so odličen primer glamping zasnove v Istri. Prejele so nagrado Slovenske turistične organizacije snovalec za leto 2010.


Hiške slovenske Istre so resnično čudovita “posebnost” in popestritev turistične ponudbe obalne regije! V odmaknjeni vasici Truške, na gričih koprskega zaledja v čudovitem naravnem okolju sredi vinogradov je družina Kozlovič postavila 3 majhne hiške. Tako sama arhitektura kot tudi notranja oprema je taka, kot je nekdaj bila. Enostavna, skromna in čedna. Hiške so brez vode in elektrike - dejansko smo prestavljeni 100 let nazaj, ko so naši predniki še živeli v sožitju z naravo.

Tri montažne hiške s pogledom na bližnje vasi v zaledju (Lopar, Marezige ...) in celo Koprski zaliv so umestili v naravno okolje, v bližini so nasadi fig, vinske trte, različno sadno drevje, oljke, sredozemska zelišča (lovor, sivka, rožmarin, drobnjak) in manjši zelenjavni vrt. Gostje si bodo lahko sami nabrali sezonsko zelenjavo ali kupili košarico domačih istrskih dobrot, od marmelad in vina do oljčnega olja in drugih lokalnih dobrot. Tudi zato je imperativ turistične zgodbe, ki se ga bo njena snovalka strogo držala, alternativni ekološki način spoznavanja arhitekturne, naravne in kulturne dediščine slovenske Istre. Kot pravi Mateja Hrvatin Kozlovič, ne namerava odstopati od zasnove, ki predvideva pristno sožitje z naravo.

Vsaka hiška v svoji notranjosti skriva tudi zgodovino slovenske Istre in zgodbe Šavrink, po katerih so hiške dobile tudi svoja imena: Mlekarica, Krušarica in Jajčarica.

Vsem gostom po želji postrežejo z zajtrkom, po predhodnem naročilu pa nudijo tudi kosila in večerje.

»Istrski zajtrk« je sestavljen iz svežega doma pečenega kruha iz ekološke moke, domačih marmelad, domačih jajc, domačega sira, skute, domačih klobas in salam ter sveže sezonske zelenjava in sadja, ostalo po dogovoru. Vsi proizvodi so lokalni, okoliških kmetov oz. njihovi, po načelu km - 0. Istrski zajtrk dostavijo v ličnih košaricah ob dogovorjeni uri pred Hiško ali ga postrežejo v zajtrkovalnici. Zvečer jim nudijo pestro izbiro vin z vinorodnega okoliša slovenske Istre. Ob dobrem vinu pa hladen narezek domačih dobrot ali okusijo lokalne tipične jedi, kot so istrski fuži, šparglji, njoki, pršut v refošku... Gostje hišk si lahko sami naberejo zelišča, sezonsko zelenjavo in sadje, ki se nahaja pred vsako hiško, prav tako imajo na voljo ognjišče za večerno druženje ob dobrem kozarcu refoška. Po dogovoru jim priporočajo in pomagajo pri organizaciji aktivnega preživljanja počitnic, ter jih vabijo, da z njimi obiraje oljke, se pridružijo trgatvi ali iščejo divje šparglje v gozdovih

Idilične Truške so vas, ki leži 12 kilometrov izven Kopra. “Tako daleč od obale,” potarna slovenski turist, medtem ko Nemec pripomni, da ne more verjeti, da bi ga lahko tako blizu mestnega središča pričakal drug svet, kjer vladata narava in mir.

TRUŠKE.  S takšnimi diametralno nasprotnimi komentarji se skoraj vsakodnevno srečuje Mateja Hrvatin Kozlovič, ki se je odločila, da bo v rojstnih Truškah turistom, željnim alternativnega počitnikovanja, ponudila bivanje v hiškah slovenske Istre.

Kaj je glamping
Glamping odpravlja vse pomanjkljivosti kampiranja (premočene šotore, umazane spalne vreče, nekakovostno hrano) in ponuja udobno nastanitev s pridihom domačnosti. Prilagaja se različnim cenovnim razredom, zato sem spadajo tako šotori najrazličnejših oblik in velikosti (npr. indijanski šotor Tipi, nomadski šotor Jurta, Safari šotori), restavrirane prikolice, hišice na drevesu, lesene koče, kot tudi prestižne dizajnerske koče (Kleinschmidt, 2011). Čarobno vzdušje v glamping objektih pričara luksuzna notranja oprema, starinski kosi pohištva, zanimive preproge, funkcionalne kopalnice, ter unikatni dodatki v obliki svetilk, posteljnine, dekoracije itd (Horakova&Boscoboinik, 2008).

Tržniški nagovor:
Pojdite prisluhnit, kaj o Istri šepetajo stare hiške
Za 2 osebi
Med oljčnimi nasadi in vinogradi stoji Hiška, ki komaj čaka, da novemu obiskovalcu pove staro zgodbo. Zgodbo o ljubezni, predanosti in tradiciji … zgodbo o ponosu. Včasih najbolj preproste počitnice pustijo najbogatejše izkušnje. Vas zanima, o čem govorimo? Odpravite se v Istro in si oddahnite na skritem šavrinskem gričku v slovenski Istri z najlepšim razgledom na Koprski in Tržaški zaliv, kjer se boste spočili in uživali v miru narave. Ljubke hiške se ponašajo z značilno istrsko arhitekturo, okoli njih pa poleg trte rastejo še dišeča zelišča, zelenjava in sadje, ki so vam vedno na voljo. Hiške nimajo elektrike in vode, pa vendar boste imeli vse, kar potrebujete za res izvirno in lepo izkušnjo sprostitve daleč od nemirnega vsakdana.

Povzel: Vinko pisar
----------------

Read 3582 times torek, 19 april 2016 07:52

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 201 gostov in ni članov .

Top