Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Razvojne možnosti trajnostnega turizma podeželja Istre

Obmejna podeželska območja Istre so manj razvita, periferna območja s prisotnim odseljevanjem prebivalstva in relativno visoko nezaposlenostjo. Infrastruktura je manj razvita in manj razvite so tudi druge gospodarske strukture.

Nekatera od teh območij pa so bogata z naravnimi in kulturnimi privlačnostmi, ki predstavljajo možen razvojni potencial, ki je tam prisoten za gospodarski razvoj. 

Turizem kot del gospodarskih struktur v kombinaciji z drugimi gospodarskimi in podeželskimi dejavnostmi, zlasti v povezavi s kmetijstvom, ustvarja sinergije in multiplikativne učinke, ki lahko prispevajo k trajnostnemu gospodarskemu razvoju teh manj razvitih in perifernih obmejnih območij.

Ugotovili smo, da ta tipična kmetijska podeželska območja pod vplivom konkurenčnih tržnih pritiskov doživljajo zniževanje pomena kmetijstva v gospodarstvu in povezano odseljevanje prebivalstva iz tradicionalnih kmetijskih vasi. Kakovost lokalno proizvedenih proizvodov in storitev ter trajnostni razvoj turizma so ugotovljeni kot ena od prioritetnih možnosti v razvoju turizma ter v gospodarskem razvoju in oživljanju teh obmejnih območij.

Več funkcionalni razvoj kmetijstva in podeželja daje možnosti zlasti za razvoj ekološkega in integriranega kmetijstva, v kombinaciji in s samostojnim razvojem podeželskega turizma kot načina lokalnega podjetništva in prestrukturiranja lokalnega podeželskega gospodarstva. Možnosti so v razvijanju ekoloških, s turizmom povezanih parkov in v prihodnje s čezmejnim sodelovanjem in razvijanjem turistične destinacije v kraških pokrajinah v Istri. Območja, ki so v manjši meri uspevala ohranjati kmetijsko zaposlenost, bi lahko povečala število delovnih mest na ekološko-turističnih kmetijah in v novih mikro podjetjih. Med takšnimi zaposlitvenimi možnostmi so razvoj ekološko-turističnega parka in turistične dejavnosti na podeželju, kjer so potrebe poleg direktne zaposlenosti v turistično-gostinskih obratih tudi v povezanih turistično-storitvenih dejavnostih kot so aktivnosti turističnih vodnikov in spremljevalcev, animatorjev in organizatorjev prireditev, prevoznikov, inštruktorjev športnih veščin, izposojevalci opreme in podobno.

Do sedaj je na analiziranih območjih premalo registriranih ponudnikov dopolnilnih dejavnosti na kmetijah z večjim obsegom integrirane in ekološke kmetijske proizvodnje. Zato bi veljajo spodbuditi organizirano ekološko pridelavo z namenom bolj učinkovitega trženja, vključiti v lokalno ponudbo nove trajnostne turistične produkte in povečati prodajo turističnih produktov, vključno z izgradnjo, označitev in vzdrževanje tematskih poti, usposobitev turistično informacijskih centrov in turistično informacijskih točk, ureditev turistične signalizacije in spodbuditi podjetništvo in razvoj drugih lokalnih proizvodov. Za povečanje turističnih prihodov in večje dnevne potrošnje turistov pa so potrebne naložbe v povečanje števila ležišč in njihove kakovosti, kjer so možnosti za razvoj mladinskega hotela, zasebnih sob, turističnih kmetij, kampa in na sploh družinskega podjetništva.

Celoten prispevek je na tej povezavi.

Vir:
http://www.daes.si/Konf07/Bojnec%20s%20sod%20DAES.pdf

Read 1494 times

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 192 gostov in ni članov .

Top