slhrendeit

Portorož

Portorož [Portoróž] (italijansko Portorose) je urbano naselje na severni obali Piranskega zaliva v občini Piran. Razvil se je v zavetrni legi pod strmim flišnim grebenom. Pristanišče je zavarovano pred burjo. Portorož je izrazito turistični kraj s hoteli, marino, v bližini pa so Sečoveljske soline in manjše mednarodno letališče (IATA: POW, ICAO: LJPZ).

V Portorožu delujejo Srednja pomorska šola Portorož, Fakulteta za pomorstvo in promet univerze v Ljubljani ter od leta 1995 Visoka šola za hotelirstvo in turizem, danes Turistica. Tu ima svoj sedež ladjarsko podjetje Splošna plovba Piran. Ljubitelj sodobne arhitekture bo v jedru Portoroža, ob cesti proti Luciji gotovo opazil poslopje Splošne plovbe Piran arhitekta Janeza Kobeta. Terasasta stavba ima izmenično oblikovane fasadne pasove iz stekla z brisoleji in bloki štokanega apnenca z okroglimi okni, ki so prispodoba ladijskih kajut.

 Poslovna stavba Splošne plovbe PiranPoslovna stavba Splošne plovbe Piran

Zgodovina
Zametke Portoroža lahko zasledimo že v rimskem obdobju, o čimer pričajo ostanki manjšega pristanišča in ribogojnice v morju pri nekdanjem skladišču soli, na Fizinah. Arheološke najdbe na malo širšem območju Portoroža govorijo o živahni trgovinski menjavi, o bogatih in številnih posestvih, imenovanih »villae rusticae«, ki so ležale na zavetnih območjih in blizu pitne vode, na teh področjih pa so kasneje nastali samostani, cerkve, vile, hiše itd.

Po prihodu Bizantincev leta 538/589, po letu 568 pa še zaradi napadov Langobardov in Obrov ter Slovanov, je področje Istre doživelo velik zaton na kulturnem in političnem področju v 7. stoletju. Lokalni grofje so zavladali skoraj povsod po Istri. Na zahodni obali Istre so se mesta skušala otresti fevdalne oblasti, zato so se začela povezovati z Beneško republiko, ki je že postala velesila v vsem Sredozemlju.

Takšni pogoji so bili ugodni za prihod cerkvenih redovnikov v Istro, med prvimi so bili benediktinci. V piranski komuni so v 12. stoletju bili aktivni že štirje benediktinski samostani, zgrajenih pa je tudi veliko cerkva. Cerkev sv. Marije Rožnovenske je bila zagotovo ena najstarejših, saj podatki pričajo, da se je že v 13. stoletju nahajala ob Portoroškem zalivu. Portorož se prvič omenja že leta 1251, kot »Portus sanctae Mariae de Rosae«. Svoj doprinos k imenu ima tudi slavna bizantinska ladja "Porotan", ki je v 13. stoletju prevažala t.i. "prodajalke ljubezni" iz Sredozemlja.[navedi vir], Najstarejša gospodarska dejavnost v preteklosti je bilo solinarstvo. V 13. stoletju ga omenjajo kot dobro organizirano gospodarsko dejavnost. Soline so bile sprva občinska last, kasneje pa jih je občina dala v zakup piranskim meščanom.

Samostani in cerkve 
V svojem Cerkvenem krajepisu iz leta 1700 je koprski škof Paolo Naldini zapisal, da je med vsemi cerkvami, ki ležijo v piranskem zaledju, portoroška najbolj ljubka, največja in pozornosti vredna. Konec 18. stoletja je bila cerkev zapuščena in od nje ni ostalo nobene sledi. Moderna župnijska cerkev Roženvenske Matere Božje stoji v bližini term, pred njo so bili obredi v zdraviliški kapeli, na vogalu stavbe oz. kolonade poleg upravne stavbe Splošne plovbe Piran. V drugi polovici 19. stoletja se je spomin na cerkev ohranil v imenu za področje ob zalivu Porto Rose. Ime »Portorose« se je uveljavilo šele ob koncu 19. stoletja, takrat, ko se je začel organizirani turizem.

Uživajte v Portorožu
Portorož ponuja vse – karkoli že si zaželite! Najobsežnejšo ponudbo wellnessa v Evropi, peščene plaže, marino, čar starega kopališča in trendovske klube tik ob morju.

Prefinjene restavracije in domačne gostilnice, kjer ves dan gori ogenj v kaminu. In ljudi, ki čakajo, da poskrbijo za vaš nepozabni dopust …

Več morja vse leto. Ko drugje v Evropi cele tedne vladajo zimske razmere z meglo, snegom in temperaturami pod ničlo, lahko v naših termah in centrih dobrega počutja plavate v topli morski vodi ter uživate v razgledu na globoko modro morje, bleščeče nebo in zasnežene Alpe v daljavi. Stres se zdi milje stran … Odplavilo ga je … saj ste na morju. Poleti je tukajšnja voda ena najčistejših in najbolj zdravih v vsem Sredozemlju – kalnega pogleda in alg ne poznamo!

Portorož ima vse! Družine, pari, samski. Športni navdušenci in zasvojeni z wellnessom. Kolesarji in jadralci. Ljubitelji pic ali sardin v limoni. Jogisti in kraljice diskotek. V Portorožu boste našli tisto, kar iščete!

Kroglica se vrti. Že vse od leta 1913 se ljudje v Portorož podajajo na lov za srečo. Poskusite jo tudi vi ujeti v eni od treh igralnic.

Številne vile iz časa avstro-ogrske monarhije spominjajo na zlato dobo „velikega kopališča“ – ob njih zaslutimo delček mogočne in slavne preteklosti. Med Portorožem in Piranom stojita stari skladišči soli, Grando in Monfort. Še pred nekaj leti so na tamkajšnjem pomolu pristajale ladje za prevoz soli. Ti dve arhitekturni posebnosti so postavili v času Napoleona, med letoma 1820 in 1845. Danes sta v njunih sijajnih prostorih urejena galerija in muzej.

Na vrhu griča, kjer danes stoji hotelski kompleks Bernardin, so vidni ostanki cerkve oziroma samostana iz 15. stoletja. (O tem preberite eno naših modernih legend.)


Več o razvoju turizma v Portorožu na tej povezavi.

Gibanje števila prebivalcev:

Leto:             2002   2012   2014   2015    2022
Število preb: 2.849  2.939  2.963  2.961   3.113

 

Vir:
http://www.portoroz.si/si/portoroz-in-piran/portoroz
https://sl.wikipedia.org/wiki/Portoro%C5%BE
https://www.stat.si/KrajevnaImena/pregledi_naselja_regije_najvecja_prebivalci.asp?tlist=off&txtIme=PORTORO%8E&selNacin=celo&selTip=naselja&ID=3228

Read 1670 times petek, 17 marec 2023 19:47