slhrendeit

Padna

Strnjeno pozidana Padna je v celoti ohranila značilno podobo tipične istrske vasi, zato je spomeniško zaščitena kot kulturni spomenik prve stopnje. Meri le 2 kvadratna kilometra, po zadnjem popisu prebivalstva pa v njej živi 156 ljudi.


Vas v osrčju Šavrinskega gričevja je izjemna razgledna točka. Od tod segajo pogledi na morje in Alpe. Celotna južna stran vzpetine je poraščena zoljkami. Nekatere med njimi so stare tudi več kot 300 let. Prvotno jenaselbina ležala vzhodneje od današnje, in sicer blizu pokopališča (okoli 1 km  vzhofno od vasi). To nam dokazujejo številne arheološke najdbe iz rimske dobe in ime v ustnem izročilu Stara Padna.  V pisnih virih se Padna prvič omenja leta 1186, nato še vekrat v virih iz časa beneške oblasti na tem območju. Že v 16. stoletju so bile tu tri cerkve. Cerkve sv. Katarine danes ni več. VErjetno so jo porušili Francozi, ki so tu gospodovali od leta 1806 do 1813.
 

Vaščani se radi pohvalijo s svojim oljčnim oljem, ki slovi po odličnem okusu. Množično ga postavijo na pokušino v spomladanskih mesecih na prazniku olja in bledeža. Slednji je v vaški zgodovini igral pomembno vlogo, saj so z izkupičkom od prodaje »bledeža«, blitve, domačini dogradili zvonik obcerkvi sv. Blaža, vaškega zavetnika.

Ob vstopu v vas nas pričaka skrbno obnovljena kamnita zgradba, v katerem se nahaja Turistično-informativni center. Desno od nje je Kulturni dom, ob katerem so igrala za otroke, nekoliko naprej pa agro-turistični kompleks Istranova s torklo (oljarno), istrsko kuhinjo, lepo razgledno teraso in sobami za prenočitev.

Česa ne smemo zamuditi:

Cerkev sv. Blaža
Je edina slovenska cerkev, posvečena sv. Blažu, katerega čaščenje je bilo zelo priljubljeno in razširjeno zlasti v obmorskih krajih. Barokizirana cerkev z zgodnjegotskimi elementi iz 13. stoletja je enoladijska, s kvadratnim prezbiterijem, kjer stoji marmorni oltar z lesenim kipom sv. Blaža. Prej je na tem mestu stala slika, olje na platnu neznanega avtorja s konca 17. ali začetka 18. stoletja, ki je restavrirana in sedaj visi na desni steni cerkve. Največja zanimivost cerkve je lepo izklesana marmorna plošča s pleteno ornamentiko z začetka 9. stoletja, ki se nahaja pod kropilnikom.
Ob cerkvi stoji 26,5 metrov visok kamnit zvonik, ki so ga Padenci zgradili leta 1885. Ljudsko izročilo pravi, da so ga prebivalci zgradili »z blitvo«, saj so večji del denarja, ki so ga vaščani sami prispevali, dobili s prodajo zelenjave, predvsem blitve.

Vaško pokopališče s cerkvico sv. Sabe
Leži dober kilometer vzhodno od vasi, kjer je nekoč stala stara Padna. Vaščani mu pravijo tudi Sveti Saba, po pokopališki cerkvici, ki je posvečena temu svetniku. Ob njej so pokopani trije duhovniki, ki so službovali v Padni, pa tudi brat Božidarja Jakca.

Stara hiša
Padna je ohranila tipične elemente istrske arhitekture: na griču strnjeno pozidane hiše, pokrite s korci, dimniki, portoni, jerte oziroma kamnite preklade na oknih in vratih, ozke ulice in vaški trg. V tako imenovani "stari hiši" (Padna 27) pa najdemo celo ohranjeno odprto ognjišče.

Galerija Božidar Jakac
V Padni sta sedem let živela starša znanega slovenskega slikarja in grafika Božidarja Jakca, ki pa sta se po neuspehu družinske mizarske obrti preselila na Dolenjsko. Božidar je pogosto obiskoval Istro in Padno, zato so vaščani adaptirali poslopje ob cerkvi sv. Blaža, kjer je nekoč bil sedež vaške skupnosti, in v njem uredili stalno zbirko Jakčevih risb in grafik. Žal je slikar eno leto pred odprtjem galerije umrl. V njej je poleg njegovih del ohranjen tudi stol, na katerem je sedel, ko je slikal, in nekaj predmetov z Jakčeve domačije. V galerijo nas vabijo verzi pesnika Toneta Pavčka, vklesani na marmorni plošči: "Ta svet mu dal je barve, luč in sence, da je proslavil sebe in Slovence".

Kamnita hiška
Ob cesti pri vinogradih na koncu vasi najdemo kamnito hiško, ki so jo uporabljali kmetje, ko so svojo zemljo obdelovali ročno in z voli. Delali so cele dneve, v dolgih poletnih dneh so na njivah tudi kosili in počivali. V primeru neviht so se zatekli v kamnite hiške, ki so si jih v ta namen zgradili ob njivah.

Gibanje števila prebivalcev

Leto:                    2002   2015   2022
Št. Prebivalcev     176     172     197

Nataša Cvišič, foto: Nataša Cvišič

Vir:
http://regionalobala.si/novica/predlog-za-izlet-slikovita-istrska-vasica-padna
http://www.portoroz.si/si/portoroz-in-piran/okolica/piransko-podezelje/Padna

Read 2018 times četrtek, 16 marec 2023 20:02