Print this page
Ribje jedi
Istrska kulinarika

Ribje jedi

Ribe so ob morju pomemben del kulture in prehrane. Ribje meso vsebuje enako beljakovin kot meso klavnih živali, bogatejše pa je z vitamini in rudninskimi snovmi.

Vsebuje več vode in manj vezivnega tkiva in je lahko prebavljivo. Po maščobi delimo ribe in morske sadeže na nemastne (bakala, oslič, hobotnica, orada), manj mastne (list, kalamari, jastog, sipa), polmastne (sardina, mečarica, zobatec) in mastne (tuna, slanik, skuša). Kvaliteta pa deli ribe na drobne in velike modre ribe, bele ribe prve in druge kakovosti, landovino, mešane ribe, glavonožce, školjke in rake.

 Okusi istrske obale Morski sadeži 1 
 OKusi Istrske obale  Morski sadeži

 

Pri nas prevladujejo modre ribe, na primer sardele, sardoni, skuše, inčuni, šnjuri in slaniki. Modre ribe so nekoliko bolj mastne kot bele, vendar so zelo cenjene zaradi velike vsebnosti omega 3 maščobnih kislin. Meso belih rib je nežno, fino vlaknasto in zelo lahko prebavljivo. Bele ribe prve kakovosti, ki se največkrat prodajajo v naših restavracijah, so brancin, orada, kovač, morski list in zobatec. Med ribe druge kakovosti sodijo oslič, cipelj, škarpina, girica in polenovka, iz katere je najbolj cenjena jed bakala.

 File lososa s solato  Kalamari na žaru
 File lososa s solato  Kalamari na žaru

 

Landovina ima trdo, hrapavo kožo, ki jo moramo odreti, in hrustančasto kost. Nekatere vrste landovine imajo močan vonj po amoniaku, zato jih pred uporabo mariniramo v mleku. Predstavniki landovine so raža, skat, morska žaba, mačji som in morski som. V ribarnici mešane ribe dostikrat prodajajo kar pod imenom brodet, postranski ulov ali škrpunada. V to skupino sodijo ribe, raki, landovina in mehkužci, ki ne dosežejo predpisane teže. Sipe, hobotnice in lignje uvrščamo med glavonožce ali mehkužce. Jastogi, rarogi, škampi, kozice, pajki in prugi so pri nas najbolj cenjeni raki. Kozice in škampi se lahko prodajajo mrtvi, vsi drugi raki pa morajo biti živi ali zamrznjeni. Za školjke je pomembno, da so ulovljene v čistih vodah, sicer lahko škodijo zdravju. Biti morajo žive, kar vidimo po tem, da so zaprte. V restavracijah so zelo priljubljeni pedoči, mušole, dateljni, kapesante in ostrige (Strohsack, 1998; Levstek, Grum, 1990).

Orada s krompirjemOrada s krompirjem

Ribe in morske sadeže obdelujemo na vse načine toplotne obdelave, torej kuhamo, pečemo na žaru in v pečici, dušimo in cvremo. Pri pripravi ribjih jedi uporabljamo veliko česna, peteršilja, oljčnega olja, belega vina in limoninega soka. Kadar pripravljamo morski živelj na rdeče, uporabimo paradižnik ali šalšo. Istrske poslastice so: brodet s sipami, riba, pečena v soli, orada s krompirjem v pečici, panirana raža, ocvrt morski list, ribje polpete, sipe z blitvo in polento, polnjeni kalamari, škampi na šugo in razne na žaru pečene ribe s tržaško omako (Pucer, 2000; Levstek, Grum, 1990).

 

 Kapesante  Morski sadeži Sardele na žaru 
 Kapesante  Morski sadeži  Sardele na žaru

 

Vrsto receptov za jedi najdete na tej povezavi.

Vir:

Živković, Milica in Poklar Vatovec, Tamara. Istrska kulinarika. avgust 2009. 

To delo je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno- Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija licenco.

Last modified on četrtek, 21 maj 2015 06:50
Tagged under
Urednik

Latest from Urednik

Image Gallery